Több mint tíz évre kitelepíthetik egy svájci falu lakóit egy világháborús lőszerraktár miatt

2020. december 7. – 21:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy évtizedre is kitelepíthetik a svájci Mitholz település lakóit, mert 3500 tonna, a második világháborúból visszamaradt lőszert kell eltávolítani egy hegyoldalba vájt fegyverraktárból, írja az MTI.

A svájci kormány hétfőn fogadott el átszámítva egymilliárd dolláros tervet a veszélyessé vált világháborús lőszerkészlet ártalmatlanítására, aminek pusztán az előkészítése is egy évtizedig tart, így a kitelepítésre is várhatóan legkorábban csak 2030-ban kerülhet sor.

A Berni-Alpokban fekvő hatalmas földalatti lőszerraktárt a második világháború alatt létesítették arra az esetre, ha Svájcot katonai támadás érné semleges státusza ellenére. Az elképzelés az volt, hogy az országot érő támadás esetén katonák ásnák be magukat a hegyekbe, és titkos földalatti átjárók egész rendszerét, valamint a hegyekben elrejtett lőszert felhasználva fejtenének ki ellenállást.

A háború esetére felhalmozott 7000 tonna lőszer egy része 1947. december 19-én, röviddel éjfél előtt felrobbant, hatalmas törmelékesőt zúdítva a környező lakóépületekre, amikben kilenc ember halt meg. A robbanás lerombolta a városközpontot és a vasútállomást is. A település hamar újjáépült, a hegyoldalba vájt raktárban azonban továbbra is megmaradt 3500 tonna lőszer – légibomba, akna és kézigránát.

Második világháborús lőszer Mitholznál – Fotó: Reuters
Második világháborús lőszer Mitholznál – Fotó: Reuters

A hatóságok szerint a mitholzi lőszerlerakat „elfogadhatatlan” veszélyt jelent. A kormány szerint a közelmúltban végzett állapotfelmérés nagyobb kockázatot tárt fel, mint amekkorát az 1949-es és az 1986-os vizsgálat állapított meg. A korábbi felmérések szerint is fennállt a robbanás veszélye, de akkor úgy ítélték meg, hogy az csak magát a katonai létesítményt érintené, ráadásul az elöregedő lőszer elszállítása túl kockázatos lenne, főleg geológiai okokból.

A kormány hétfőn utasította a védelmi minisztériumot, hogy 2022 őszére dolgozzon ki tervet a kitelepítésben érintett mintegy 170 ember evakuálására és kártalanítására. A kormány szerint a helyi hatóságok és lakosok is elfogadták a gigantikus fegyvermentesítési tervet, aminek megvalósítására 900 millió svájci frankot (300 milliárd forintot) adnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!