Az EU és az USA sem ismeri el a venezuelai választás eredményét

2020. december 7. – 18:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai színjáték volt a vasárnapi venezuelai parlamenti választás – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki a történtek kapcsán bóhózatot említett. Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Washington továbbra Juan Guaidó ellenzéki vezetőt ismeri el átmeneti elnökként, illetve a legitim nemzetgyűlést – írja az MTI.

Pompeo Twitteren úgy fogalmazott, hogy a voksolás a hitelesség alapkövetelményeit sem teljesítette és nem minősíthető többnek egy próbálkozásnál, hogy ellopják Venezuela demokratikus jövőjét. „Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy utasítsa el ezt a választási színjátékot” – tette hozzá.

A Maduro vezette Szocialista Párt vette át az ellenőrzést a venezuelai törvényhozás felett az ellenzék által bojkottált vasárnapi parlamenti választás révén. A voksoláson a szavazásra jogosultak alig harmada vett részt. A Nemzeti Választási Tanács (CNE) közlése szerint a voksok 82 százalékos feldolgozottsága mellett a Szocialista Párt és a vele szövetséges erők koalíciója a választásokon megszerezte a képviselői helyek 67,6 százalékát, vagyis valamivel több mint kétharmadát.

A súlyos belpolitikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuelában a parlament volt eddig az egyetlen olyan testület, amelyet Maduro ellenzéke ellenőrzött. Guaidót az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte államfőként mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy az Európai Unió nem ismeri el a voksolást, illetve annak eredményét. Az Egyesült Államok, illetve az Amerikai Államok Szervezete is bírálatát fejezte ki amiatt, hogy a választási folyamatból hiányoznak a demokratikus garanciák. A 14 amerikai országot tömörítő Limai Csoport is antidemokratikusnak minősítette a választást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!