Katar nem tervezi normalizálni a viszonyát Izraellel

2020. december 4. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előrelépés történt a Katar és a Szaúd-Arábia vezette szövetség tagjai közötti diplomáciai konfliktus megoldásában, ám az áttörésre várni kell – írja a katari külügyminiszter pénteki nyilatkozata alapján az MTI. Muhammad Ál Száni kizárta, hogy normalizálják a viszonyukat Izraellel.

Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom 2017-ben légi, tengeri és szárazföldi embargót vezetett be Katarral szemben, mert úgy ítélték meg, hogy túl közel állnak Iránhoz és radikális iszlamista csoportokhoz, amit Katar tagad.

A héten Dohába látogatott Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója, aki Tamím bin Hamad Ál Száni emírrel tárgyalt a térség helyzetéről. Az USA már régóta igyekszik kibékíteni a térség államait annak érdekében, hogy ellensúlyozza Irán erejét a régióban.

Kushner Dohában elért eredményeit – amikről szinte semmit nem hoztak nyilvánosságra – megköszönte Ahmad Ál Szabáh kuvaiti külügyminiszter pénteki közleménye is, amelyet a Kuvait 1 állami televízióban olvastak be.

Muhammad Ál Száni katari külügyminiszter Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel novemberben – Fotó: Patrick Semansky / Reuters
Muhammad Ál Száni katari külügyminiszter Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel novemberben – Fotó: Patrick Semansky / Reuters

A katari külügyminiszter Rómában, a Mediterrán Párbeszéd nevű konferencián kitért az izraeli-palesztin kapcsolatokra is, és leszögezte, hazája továbbra is a kétállami megoldás híve, és Kelet-Jeruzsálemet tartja a jövendő palesztin állam fővárosának.

Hangsúlyozta, hogy Katar a rendezést a 2020-ban javasolt arab békekezdeményezés mentén képzeli el. Ennek keretében az arab országok felajánlották a kapcsolataik normalizálását Izraellel, cserében a kétállami megoldásért és Izrael kivonulásáért az 1967-es háborúban elfoglalt területekről.

Bár elemzők azt gondolták, hogy Katar lehet a következő arab állam, amely normalizálja kapcsolatait Izraellel, a külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy ez a lépés jelenleg nem szolgálná a palesztinok érdekeit. A Gázai övezetbe küldött katari segélyszállítmányokról úgy fogalmazott, hogy Doha munkakapcsolatban áll Izraellel.

Egy 2018-as, Izraellel kötött tűzszüneti megállapodás értelmében az övezetet az ellenőrzése alatt tartó Hamász iszlamista szervezet rendszeres adományokat fogadhat Katarból. A Gázai övezet izraeli blokád alatt áll, és Katar fontos szerepet játszik az újabb háborúk elkerülése érdekében tett nemzetközi erőfeszítésekben.

Az Egyesült Arab Emírségek Bahreinnel közösen szeptember 15-én, Washingtonban írt alá Izraellel békemegállapodást, amelyet a palesztin vezetés elítélt.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!