Nem utazhat többé páva, disznó vagy ló az amerikai repülőkön

2020. december 3. – 22:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai közlekedésügyi hatóság megváltoztatta a terápiás állatokra (emotional support animal) vonatkozó szabályozást, így azok nem utazhatnak többé az utastérben – írja a BBC. Ez azt jelenti, hogy mostantól senki nem ültetheti maga mellé a lovát, kígyóját (ezesetben fektetheti), disznóját vagy páváját csak azért, mert az biztosítja számára az érzelmi nyugalmat.

Ezek után már csak a képzett segítőkutyák utazhatnak gazdájukkal, minden más állat a raktérben repül.

A hatóságok és a légitársaságok szerint az eddigi szabályozást, miszerint pszichológiai okokból a légitársaságoknak fel kell engedniük majdnem minden állatot az utastérbe attól függetlenül, hogy ki vannak-e rá képezve, vagy sem, nagyon sokan kihasználták.

Ez a nyíregyházi páva például ha akarna se utazhatna mostantól az utastérben amerikai repülőkön – Fotó: Balázs Attila / MTI
Ez a nyíregyházi páva például ha akarna se utazhatna mostantól az utastérben amerikai repülőkön – Fotó: Balázs Attila / MTI

A közlekedési hatóság a döntéssel azt akarja elérni, hogy az emberek biztonságosabban utazzanak, és abban bíznak, hogy így megkönnyítik azoknak az utazását, akik segítőkutyával szállnak repülőre. Egy kutya akkor számít segítőkutyának, ha valami olyat tanítottak meg neki, ami segít egy fogyatékossággal élő személynek. Ezek az állatok szigorú kiképzésen esnek át, így nem valószínű, hogy repülés közben komoly gondot okozzanak a többi utasnak vagy a személyzetnek.

Az új szabály szerint a légitársaságok már nem tilthatnak ki egyes kutyafajtákat, ha az állat megfelelően képzett. A Delta légitársaság szabályzatában például eddig az állt, hogy „pitbull jellegű kutyák” segítőkutyaként sem utazhatnak az utastérben, hiába vannak kiképezve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!