Orbán: A magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német

2020. november 30. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök Martin Schulz német parlamenti képviselő, az Európai Parlament és a német Szociáldemokrata Párt (SPD) korábbi vezetőjének szavaira reagált. A német politikus még november 19-én adott interjút a Deutschlandfunk nevű rádióadónak (az interjú német nyelvű leiratát itt olvashatják).

Schulzot a jogállamiság körül folyó vita, illetve az EU-s költségvetés magyar és lengyel vétójával kapcsolatban kérdezték. A baloldali politikus egyebek mellett kifejtette, hogy az Európai Unió szerinte már nem fog tudni több engedményt tenni Orbánéknak.

Magyarország és Lengyelország az EU-hoz való kapcsolatát a következőképpen jellemezte:

„Menekültek? Köszönjük nem. Pénz? Azt kérjük. Jogállamiság? Köszönjük nem. Pénz? Azt kérjük.”

Schulz tagadta, hogy az EU be akarna avatkozni Magyarország és Lengyelország belügyeibe (ahogy azzal Orbánék érvelnek). Azt mondta, hogy ők csak az Európai Uniós alapelveket és törvényeket akarják betartatni, melyeket Magyarország és Lengyelország is ratifikált, amikor csatlakoztak az EU-hoz.

„Maga egy kritikus újságíró, aki kritikus kérdéseket kérdez tőlem. Ezeket a kérdéseket viszont nem tehetné fel Orbán úrnak anélkül, hogy félnie kelljen a következményektől”

- utalt Schulz a sajtószabadság magyarországi helyzetére, ami a jogállamisági vita egyik fő pontja.

Sérelmezte az oktatási és akadémiai szabadság csorbulását is. A CEU-üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott, „az egyetemet antiszemita kampánnyal űzték ki az országból”, mivel nem tetszett Orbánnak, amit tanítottak.

Erre reagált hétfőn Orbán Viktor. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által kiadott közleményben a miniszterelnök kikéri, hogy Schulz „a sajtó elnyomásával, antiszemitizmussal és haszonleséssel vádolta Magyarországot”. Orbán szerint

„[Schulz] állításával ellentétben a magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német. Antiszemitizmus ügyben pedig elképzelhetetlen Magyarországon az, ami Németországban ma is megtörténhet, zsidó személyek nyílt zaklatása és bántalmazása.”

Utóbbi a miniszterelnök szerint a bevándorlók tömeges befogadásával függ össze.

A haszonlesés vádjával kapcsolatban Orbán szerint Schulz nagyot lódít, ugyanis a politikus és sok más német is „úgy tesz, mintha ők pénzt adnának a szegényebb országoknak, és nettó befizetők lennének”. Pedig a miniszterelnök szerint éppen fordítva igaz: a németek az egységes piacnak nevezett európai gazdasági rendszer nettó haszonélvezői.

Nemrég egy átfogó videóban foglaltuk össze a fideszes médiafoglalást: