Öt év börtönre ítélték Markó Attila volt államtitkárt egy korrupciós ügyben Romániában

2020. november 27. – 20:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti ítélőtábla Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt – írja az MTI. Az ítélet szerint a volt államtitkárt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték ebben az ügyben, de figyelembe véve, hogy 2014-ben már három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt, összbüntetésként öt év szabadságvesztést szabtak ki. Markó Attila 2014 óta Magyarországon él.

A korrupcióellenes ügyészség 2016-ban emelt vádat a mostani ügyben. Akkor megállapították, hogy a kárpótlási bizottság Horia Simunak 8,7 millió euró kártérítést ítélt meg egy, a Fekete-tenger parti Konstanca városban levő, 25 hektáros telekért, amelyet a kommunizmus idején államosítottak, azonban a piaci árához képest felülértékelték, így az állam 7,7 millió euróval többet fizetett ki, mint amennyit valójában kellett volna.

Markó Attila választási gyűlésen beszél Sepsiszentgyörgyön 2012. szeptember 28-án – Fotó: Vargyasi Levente / MTI / Mediafax

A korrupcióellenes ügyészség több ilyen ügyben emelt vádat a restitúciós bizottság tagjai ellen. Október végén szintén a bukaresti ítélőtábla első fokon felmentette Markó Attilát egy hasonló ügyben, amelyben a bizottság tagjait azzal vádolták, hogy megszavaztak egy 128 millió euró értékű kártérítést szintén Horia Simu üzletembernek egy ingatlanért, holott az ügyészség szerint az valójában 58 millió eurót ért, így az államot 70 millió euróval károsították meg. Egy másik, hasonló ügyben tavaly októberben a legfelsőbb bíróság szintén felmentette Markó Attilát, miután első fokon a bukaresti ítélőtábla még öt év szabadságvesztésre ítélte.

Az ügy tobábbi vádlottai közül Crinuta Dumitrean, az országos restitúciós hatóság elnöke hat év és három hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, Alin Horatiu Dima ingatlanfelmérőt 9 év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték. Ő kapta a legsúlyosabb büntetést. A bizottság tagjai közül még Remus Virgil Baciu (öt év és hét hónap), Cristian Sebastian Mihai (négy év és négy hónap), Florentina Savu (négy év) kaptak letöltendő börtönbüntetést, ugyanakkor Oana Vasilescut és Dragos Bogdant felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ügyben Horia Simu üzletembert is elítélték hat év és négy hónap szabadságvesztésre.