Elsőként a világon ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

2020. november 25. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

A skót parlament kedden este egyhangúlag elfogadta azt a törvényt, mely kimondja, hogy a helyi szerveknek ingyenesen kell biztosítania tamponokat és intim betéteket mindenkinek, akinek szüksége van rá, írja a BBC. Skócia lett így az első ország a világon, ahol ingyenessé tették a menstruációs termékeket.

Az eredeti törvényjavaslatot még 2017-ben nyújtotta be Monica Lennon, a Skót Munkáspárt képviselője. A képviselő a Guardiannek úgy nyilatkozott, a tegnapi egy „fényes nap Skócia számára”. Lennon arról is beszélt, hogy a törvény elfogadása nagy változást jelent majd minden nő, lány és mindenki életében, aki menstruál. A törvény óriási lépés a menstruációs szegénység felszámolása felé.

Menstruációs szegénységnek azt nevezzük, amikor egy nő anyagi okokból kifolyólag nem tud hozzájutni menstruációs termékekhez. Egy kutatás szerint ez minden ötödik brit nővel előfordult már életében. A kutatás szerint egy átlagos brit nő élete során több mint 18 ezer fontot, azaz közel 7,5 millió forintnyi összeget költ menstruációs termékekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!