Közpénzek Japánban: 23 millió forint miatt vizsgálódnak a volt kormányfő ellen

2020. november 24. – 06:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Törvénysértés miatt vizsgálat folyik Abe Sindzó volt japán kormányfő és több munkatársa ellen, mert az ügyészség azt gyanítja, hogy éveken át több gálavacsora költségeinek egy részét közpénzből finanszírozták – jelentette kedden a Kyodo japán hírügynökség.

A gyanú szerint 2013 és 2019 között több olyan gálavacsorát is tartottak, amelyekre a volt miniszterelnök választókörzetéből, Jamagucsiból is hívtak vendégeket, és a belépődíj nem fedezte a tényleges költségeket.

A 8 millió jenre (mintegy 23 millió forint) rúgó különbözetet a gyanú szerint a miniszterelnöki hivatal állta, ami sérti a politikai finanszírozást szabályozó jogszabályt.

Az ügyben az ügyészség kihallgatta a korábbi kormányfő akkori titkárát és több támogatóját is – írta az MTI. Abe, a titkára és a vagyonkezelője ellen májusban tettek feljelentést jogászok.

A Kyodo azt írja, hogy a rendezvényeket két tokiói szállodában tartották, 2019-ben például 800 ember részvételével. A belépő 5000 jenbe került, miközben ilyen szállodákban fejenként akár 11 ezer jenbe is kerülhet egy ilyen rendezvény lebonyolítása. Az ügyészség birtokában lévő számlák szerint a különbséget a miniszterelnöki hivatal fizette ki. A volt kormányfő a parlamentben tagadta, hogy irodája állta a rendezvények költségét. Hétfőn Abe irodája közleményt adott ki, amelyben részleteket nem közöltek, csak azt tudatták, hogy együttműködnek a hatóságokkal.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!