Felfüggesztették Nicolas Sarkozy hétfőn megkezdett perét

2020. november 23. – 17:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztették Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök tárgyalását miután az ügy másik vádlottja nem jelent meg, és a tárgyalás elnapolását kérte – írta meg a MTI.

Nicolas Sarkozy-t és ügyvédjét egy korábbi főbíró, Gilbert Azibert megvesztegetésével vádolják. 2014-ben Sarkozy telefonját egy nyomozás miatt lehallgatták, akkor derült ki, hogy Azibert egy másik, az úgynevezett Bettencourt-ügy nyomozásának részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét, Thierry Herzogot. Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak.

Az ügyészség az ügy mindhárom szereplőjét korrupcióval és befolyással való üzérkedéssel vádolja, az ügyvédet és a volt bírót hivatali titok megsértésével is gyanúsítják.

Nicolas Sarkozy érkezik a tárgyalásra. Fotó: Christophe Petit Tesson/MTI/EPA
Nicolas Sarkozy érkezik a tárgyalásra. Fotó: Christophe Petit Tesson/MTI/EPA

Azibert kérte a halasztást, mert orvosi vizsgálatra van szüksége. A bíróság orvosi szakvéleményt kért 48 órán belül annak megállapítására, hogy meddig tarthat el a 73 éves bíró vizsgálata és kezelése, majd csütörtökig felfüggesztette a pert. Lehetséges, hogy a következő tárgyalási napon hosszabb időre is elhalasztják a pert.

Nicolas Sarkozy 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke, 2016 végén teljesen visszavonult a politikai élettől. Korábban egy másik kampányfinanszírozási ügy miatt már vád alá helyezték. 13 másik emberrel együtt kell bíróság elé állnia a 2012-es elnökválasztási kampány törvénytelen finanszírozása miatt is, mert ő és a pártja többet költött el a megengedettnél. A per jövő tavasszal várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!