Gazdag ember és rabszolga maradványaira bukkantak Pompeiiben

2020. november 21. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

Régészek megtalálták az ókorban történt pompeii katasztrófa két újabb áldozatát – közölte szombaton az olasz kulturális minisztérium. A Reuters híradása szerint a két ember maradványai kivételesen jó állapotban maradtak fenn.

Pompeii prosperáló, 13 ezer lakosú város volt Nápolytól 23 kilométerre délkeleti irányban, de 79-ben gyakorlatilag az egész település elpusztult, amikor a Vezúv kitört. A forró vulkáni hamu és törmelék gyorsan zúdult a városra, és nagyon sokan nem tudtak elmenekülni előle. Akit ez a piroklaszt ár betemetett, az valószínűleg előbb égett halálra, mint hogy megfulladt volna, erre utal több megtalált áldozat testhelyzete. A hamu elfedte a testeket és megszilárdult, az évszázadok során pedig a lágyrészek elbomlottak, és a kőzetben ember formájú üregek képződtek. Pompeii feltárásakor a régészek több ilyen üreget találtak, a jobb állapotúakba gipszet fecskendeztek, és a kapott öntvényekkel tulajdonképpen az áldozatok utolsó pillanatát tudták megörökíteni.

Fotó: Luigi Spina/Handout via REUTERS
Fotó: Luigi Spina/Handout via REUTERS

A most bejelentett két áldozat egyike a ruházata alapján 30-40 év közötti gazdag ember lehetett, a nyaka körül gyapjúköpeny maradványaira bukkantak. A másik 18-23 év közötti fiatal férfi volt, és valószínűleg rabszolga, legalábbis a csigolyáin talált elváltozások arra utalnak, hogy nap mint nap kemény munkát végzett. A két lelet Pompeii városközpontjától 700 méterre északnyugatra került elő a Civita Giuliana nevű területen, egy feltárás alatt álló nagy villa egyik pincehelyiségében. Az áldozatokról öntvények is készültek.

Dario Franceschini kulturális miniszter úgy kommentálta a felfedezést, hogy a lelet megmutatta, Pompeii még mindig hihetetlen helyszín kutatásra és tanulmányozásra. Pompeiiben egyébként már 1750 körül elkezdődtek régészeti munkák, azóta több mint ezer ember maradványait találták meg az elpusztult városban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!