Gazdag ember és rabszolga maradványaira bukkantak Pompeiiben

2020. november 21. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

Régészek megtalálták az ókorban történt pompeii katasztrófa két újabb áldozatát – közölte szombaton az olasz kulturális minisztérium. A Reuters híradása szerint a két ember maradványai kivételesen jó állapotban maradtak fenn.

Pompeii prosperáló, 13 ezer lakosú város volt Nápolytól 23 kilométerre délkeleti irányban, de 79-ben gyakorlatilag az egész település elpusztult, amikor a Vezúv kitört. A forró vulkáni hamu és törmelék gyorsan zúdult a városra, és nagyon sokan nem tudtak elmenekülni előle. Akit ez a piroklaszt ár betemetett, az valószínűleg előbb égett halálra, mint hogy megfulladt volna, erre utal több megtalált áldozat testhelyzete. A hamu elfedte a testeket és megszilárdult, az évszázadok során pedig a lágyrészek elbomlottak, és a kőzetben ember formájú üregek képződtek. Pompeii feltárásakor a régészek több ilyen üreget találtak, a jobb állapotúakba gipszet fecskendeztek, és a kapott öntvényekkel tulajdonképpen az áldozatok utolsó pillanatát tudták megörökíteni.

Fotó: Luigi Spina/Handout via REUTERS
Fotó: Luigi Spina/Handout via REUTERS

A most bejelentett két áldozat egyike a ruházata alapján 30-40 év közötti gazdag ember lehetett, a nyaka körül gyapjúköpeny maradványaira bukkantak. A másik 18-23 év közötti fiatal férfi volt, és valószínűleg rabszolga, legalábbis a csigolyáin talált elváltozások arra utalnak, hogy nap mint nap kemény munkát végzett. A két lelet Pompeii városközpontjától 700 méterre északnyugatra került elő a Civita Giuliana nevű területen, egy feltárás alatt álló nagy villa egyik pincehelyiségében. Az áldozatokról öntvények is készültek.

Dario Franceschini kulturális miniszter úgy kommentálta a felfedezést, hogy a lelet megmutatta, Pompeii még mindig hihetetlen helyszín kutatásra és tanulmányozásra. Pompeiiben egyébként már 1750 körül elkezdődtek régészeti munkák, azóta több mint ezer ember maradványait találták meg az elpusztult városban.