Hazatért Mexikóba a volt védelmi miniszter, akit Amerika drogkereskedelemmel vádolt

2020. november 19. – 05:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hazatérhetett Mexikóba Salvador Cienfuegos, az ország volt védelmi minisztere szerdán, alig egy nappal azután, hogy az Egyesült Államokban beszüntették az ellene indított bűnvádi eljárást, írja az MTI. William Barr amerikai igazságügyi miniszter kedden a mexikói igazságügyi miniszterrel közösen kiadott közleményében jelentette be, hogy nem folytatják a Cienfuegos ellen kábítószer-kereskedelem és pénzmosás vádjával folytatott vizsgálatot.

Cienfugeos 2012 és 2018 között, Enrique Pena Nieto elnök kormányában töltötte be a védelmi miniszteri posztot. Idén október 15-én Los Angelesben vették őt őrizetbe, mivel az amerikai igazságszolgáltatás azzal gyanúsította őt, hogy 2015 és 2017 között kenőpénzeket fogadott el a Sinaloa-kartellként ismert kábítószer-kereskedő hálózattól, cserében pedig védelmet biztosított nekik.

Szabadon bocsátását az amerikai igazságügyi miniszter és mexikói kollégája, Marcelo Ebrard azzal indokolta, hogy letartóztatása óta Cienfuegos ellen Mexikóban is megindult a nyomozás, és mivel „partneri a viszony a két ország rendfenntartó erői között”, az amerikai tárca úgy döntött, hogy a maga részéről befejezi az eljárást, és minden eddigi nyomozati anyagot átad a mexikói hatóságoknak.

„Erősebbek vagyunk, ha együtt dolgozunk és tiszteletben tartjuk nemzeteink szuverenitását”

– fogalmazott közös közleményében a két miniszter. A példátlan fejleményt Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter is dicsérte, hangsúlyozva, hogy kormánya e döntést a mexikói szuverenitás tiszteletben tartásaként értékeli.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!