Elítéltek 11 őrt Oroszországban, amiért kézzel és gumibottal bántalmaztak egy rabot

2020. november 19. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Háromtól négy év három hónapig tartó szabadságvesztésre ítélt egy jaroszlavli bíróság csütörtökön 11 kegyetlenkedő börtönőrt, írja az MTI.

Az őröket egy őrizetbe vett rab, Jevgenyij Makarov elleni kegyetlenkedés miatt ítélték el. A Makarov ellen elkövetett fizikai és verbális bántalmazásokat még 2017 júliusában rögzítették egy tízperces videóban (ezt erősebb idegzetűek itt nézhetik meg). A videó egy évvel később, a Novaja Gazeta című független napilap weboldalán jelent meg.

A videóban az látható, ahogy az őrök ököllel és gumibottal ütlegelik Makaravot. A férfi jogi képviselője, Irina Birjukova az ellene irányuló fenyegetések miatt rendőri védelmet kért, valamint egy időre elhagyta Oroszországot is.

Az ENSZ kínzás elleni bizottsága 2018 augusztusában felszólította az orosz hatóságokat, hogy lépjenek fel a börtönökben tapasztalható kínzások és bántalmazások ellen, ezek elkövetőit pedig számoltassák el. A szervezet nehezményezte, hogy csak a videó publikálása után indult vizsgálat az őrök ellen.

A bíróság felmentette a jaroszlavli 1. javító kolónia vezetőjét és helyettesét. Ez ellen Makarov jogi képviselője fellebbezni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!