Az Európai Bizottság a jövő héten migrációs cselekvési tervet terjeszt elő

2020. november 19. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs olyan megoldás a migrációra, amely mindenkinek tetszene, de az Európai Unióban „félre kell tennünk nézetkülönbségeinket, meg kell egyeznünk, és kompromisszumokat is kell kötnünk egy fenntartható migrációs és menekültügyi uniós megközelítés érdekében” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön az uniós parlament és a soros német EU-elnökség által szervezett magas szintű migrációs konferencián.

Az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy az unió nem torpanhat meg a migráció miatti, egyre erőteljesebb kihívások előtt, a nemzeti kormányoknak össze kell fogniuk, és együttes erővel megegyezésre kell jutniuk a probléma kezelésében. A problémát pedig kezelni kell, épp ezért mutatták be szeptember végén a migrációs és menekültügyi javaslatcsomagot, mert a jelenlegi rendszer nem működik. Az új javaslat friss kezdetet biztosít egy olyan szakpolitikának, amely az uniós értékekre, a szolidaritásra, a közös felelősségvállalásra, és a tagállamok rugalmas együttműködésére épül – fogalmazott.

Az unió végrehajtó testületének javaslata gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében, és nagy hangsúlyt tulajdonít a származási és a tranzitországokkal folytatott, kölcsönösen kedvező együttműködésre és az unióba illegálisan érkezők emberi méltóságot tiszteletben tartó visszaküldésére – tette hozzá Ursula von der Leyen. Leszögezte: szélesíteni kell azoknak a lehetőségeknek a körét is, amelyek elősegítik a bevándorlók legális érkezését Európába, továbbá garantálni kell a törvényes úton befogadottak teljes jogait az unióban, írja az MTI.

Éppen ezért a következő héten az Európai Bizottság cselekvési tervet terjeszt elő a bevándorlók befogadásával és integrációjával kapcsolatban

– mondta.

Ursula von der Leyen a bevándorlás előnyeire is kitért, azt mondta, új tehetségekkel gazdagodhatnak így az európai társadalmak, amíg azt jól kezelik, viszont ha nem, akkor megvan a lehetőség arra, hogy megosztja az unió egységét.

A bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy amíg néhány, külső határral rendelkező tagállamra – például Olaszországra, Görögországra és Spanyolországra – fokozott migrációs nyomás nehezedik, ami felülmúlja kapacitásaikat, addig „nem lehet a múltbeli csatákat újravívni”, hanem sürgős összefogásra van szükség.

Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke a konferencián realizmust és kompromisszumkészséget sürgetett a migráció kapcsolatban, hozzátéve, hogy „nincsenek sem egyszerű, sem optimális, sem erkölcsileg tiszta megoldások. Fontos a humanitárius felelősségvállalás, de a migrációs kontroll is” – fogalmazott.

Hozzátette azt is, hogy a migrációs kihívások megoldása érdekében

„határozottan fel kell azok ellen is lépni, akik megkérdőjelezik az uniós értékeket, és aláássák az európai eszme alapjait.”

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint közös szabályrendszerre van szükség a migránsok partraszállásával és tengeri kimentésükkel kapcsolatban. Hangsúlyozta: a rászorulók nyílt vízi mentését nem lehet büntetni, mivel akik életeket mentenek, azok nemcsak a nemzetközi tengerjogban rögzített, hanem erkölcsi kötelezettségnek is eleget tesznek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós munkaerőpiac igényei alapján legális bevándorlási csatornákat kell nyitni a munkavállalás céljából érkezők számára, hogy az egyre öregedő társadalom ellenére fenntartható legyen a szükséges szintű gazdasági növekedés.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass