Nem találják az eltűnt tajvani F-16-ost, a többi gép a földön marad

2020. november 18. – 10:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tajvan a földre parancsolta teljes F-16-os flottáját, miután az egyik vadászbombázója a sziget keleti vizei felett végzett éjszakai gyakorlórepülés közben eltűnt, írja az MTI.

Százötven F-16-os vonul kényszerpihenőre, miközben az elmúlt hónapokban a Kínai Népköztársaság harci gépei korábban nem tapasztalt gyakorisággal közelítették meg a szigetet.

A légierő tájékoztatása szerint a kedd este bajba jutott gép 1800 méterrel haladt a tengerszint felett és két perccel a felszállást követően eltűnt a radar képernyőjéről. A gépet és pilótáját helikopterrel és a parti őrség naszádjaival keresik.

A tajvani hadsereg egyik F-16-osa – Fotó: MTI/EPA/Tajvani katonai hírügynökség.
A tajvani hadsereg egyik F-16-osa – Fotó: MTI/EPA/Tajvani katonai hírügynökség.

Tajvannak az amerikai F-16-osokon kívül, saját gyártású, de az F-16-os műszaki megoldásaira épülő gépei vannak, továbbá francia Mirage-ok, valamint az 1970-es évekből származó F-5-ös vadászbombázói.

Három héttel ezelőtt a légierő egy F-15-ös vadászgépe a tengerbe zuhant, a pilóta életét vesztette. A tajvani F-16-osokkal hét baleset történt azóta, hogy Tajvan 1997-ben megvásárolta őket az Egyesült Államoktól.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!