Iráni külügyminiszter: Irán visszatér az atomalkuhoz, ha Biden feloldja a szankciókat

2020. november 18. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még 2018-ban mondta fel Donald Trump az iráni atomalkut, amiben Irán a nemzetközi szankciók feladásáért cserébe kötelezettséget vállt az iráni atomprogram korlátozására. Trump ezután újra bevezette a szankciókat. Dzsavád Zaríf külügyminiszter az Irán című lap szerint most azt mondta: ha Biden hajlandó végrehajtani az Egyesült Államokra vonatkozó feltételeket, akkor Irán is vissza tud térni a megállapodásban vállalt feltételek teljesítéséhez, és újra tárgyalhatnak az atomalkuról, írja az MTI.

„Készek vagyunk tárgyalni arról, hogy az Egyesült Államok hogyan válhat újra a megállapodás részesévé”

– mondta Zaríf, aki szerint „a helyzet javulni fog a következő néhány hónapban”. „Biden három elnöki rendelettel feloldhatja az összes szankciót.”

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt, aki a szavazatok túlnyomó többségének összesítése alapján győzelemre áll az amerikai elnökválasztáson, azt ígérte, hogy újra csatlakozik az alelnöksége idején kötött 2015-ös megállapodáshoz, ha Irán szintén visszatér vállalt kötelezettségeinek teljesítéséhez. Diplomaták és elemzők azonban nem tartották valószínűnek, hogy ez hamarosan megtörténhet, arra számítva, hogy az egymással szemben bizalmatlan felek további vállalásokat akarnak majd kicsikarni egymástól.

A megállapodás keretében Irán vállalta nukleáris programjának korlátozását, amiért cserébe az aláíró nagyhatalmak az Iránt sújtó nemzetközi szankciók fokozatos enyhítését ígérték. A megállapodást Irán tavaly júniustól kezdte fokozatosan megszegni, miután Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan kiléptette országát az atomalkuból, és ismét széles körű szankciókkal sújtotta a teheráni rezsimet. Zaríf az interjúban nem ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Államok kártérítést fizessen az okozott károkért, köztük az olajbevételek jelentős kieséséért, ahogy azt Haszan Róháni elnök korábban követelte.

A megállapodáshoz való visszatérés „automatikusan megtörténhet, és nincs szükség feltételek szabására: az Egyesült Államok végrehajtja a (szankciók feloldására vonatkozó) 2231-es (ENSZ biztonsági tanácsi) határozatot, mi pedig teljesítjük a nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinket” – mondta Zarif az interjúról a lap által közzétett videófelvételen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!