Trump kirúgta a kiberbiztonsági ügynökség igazgatóját, mert azt mondta, nem történt választási csalás

2020. november 18. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai elnökválasztáson alulmaradó Donald Trump kedden este a Twitteren jelentette be, hogy azonnali hatállyal elbocsátotta Christopher Krebset, a belbiztonsági tárca választások biztonságáért felelős infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynökségének (CISA) igazgatóját, akit még ő maga nevezett ki 2016-ban. Krebs többször is megpróbált gátat vetni az elnök és környezete választási csalásokról hangoztatott állásfoglalásainak. Az általa vezetett ügynökség adta ki a múlt héten azt a nyilatkozatot, amely szerint a 2020-as választás „a legbiztonságosabb volt az amerikai történelemben”. Ebben hangsúlyozták, hogy „nincs bizonyíték arra, hogy bárhol kitöröltek vagy elvesztettek volna voksokat, megváltoztatták volna a szavazatokat, vagy a választás bármiképpen kompromittálódott volna”.

Trump a leváltásról írt bejegyzésében azt írta, szerinte Krebs nyilatkozata a 2020-as választások biztonságosságáról rendkívül pontatlan, „mivel tömeges szabálytalanságok és csalások voltak, köztük az is, hogy halott emberek szavaztak, választási megfigyelőket nem engedtek a szavazóhelyiségekbe, +működési zavarok voltak a szavazógépeken+”. Ezt az elbukott választás óta többször is megírta, ahogyan azt is, hogy szerinte a szavazógépek a rá adott voksokat Joe Biden demokrata párti elnökjelölthöz sorolták, írja az MTI.

„Tehát Chris Krebsnek, az infrastrukturális és kiberbiztonságért felelős ügynökség vezetőjének a megbízatása azonnali hatállyal véget ér.”

A Twitter mindkét bejegyzést „a választási csalásokról szóló vitatott állításként” jelölte meg.

Krebs a Twitteren válaszolt az elnök bejegyzésére. „Megtiszteltetés volt szolgálni. (A munkát) rendben elvégeztük” – írta.

A Krebs által vezetett CISA feladata eredetileg az amerikai választási folyamatba történő külföldi beavatkozási kísérletek figyelemmel kísérése volt. Ezt a Szövetségi Nyomozó Irodával, az FBI-jal szorosan együttműködve végezte. A választás biztonságosságával azért kezdtek foglalkozni, mert Trump többször is megkérdőjelezte azt. Külön honlapot is létrehoztak a választásokra vonatkozó szóbeszédek és kérdések megválaszolására.

Krebs az elmúlt hetekben többször is nyilatkozott arról, hogy nem történt csalás a november 3-i választásokon. A Wall Street Journal információi szerint az elmúlt napokban többször is azt mondta kollégáinak, arra számít, hogy elbocsátják, amiért megpróbálta korrigálni a választási csalásokról terjedő információkat. Trump közben továbbra is kitart amellett, hogy a választást elcsalták, ügyvédei több államban perkeresetet nyújtottak be emiatt.

>>>Itt találja a Telex legfrissebb híreit<<<


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől