1,5 millió dollárt kapott a vívóedző, hogy bejuttassa egy üzletember fiait a Harvardra

2020. november 16. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

Vesztegetés gyanújával tartóztatták le a Harvard egyetem korábbi vívóedzőjét és az egyik telekommunikációs cég vezetőjét, írja a The Guardian. A vád szerint Peter Brand 1,5 millió dollárt kapott Jie Zhaótól, hogy vívóként bejutassa két fiát az egyetemre. Az ügyben az FBI nyomoz.

A két férfit egy évvel azután tartoztatták le, hogy Boston Globe kiderítette: Zhao megvásárolta meg az edző házát, ezenfelül fizette Brand kocsiját, illetve Brand fiának tandíját.

Az újságcikk szerint Brand 1 millió dollárt kapott 2016-ban a három hálószobás házáért, ami akkoriban körülbelül 549 ezer dollárt érhetett. Zhao sosem lakott a házban, 17 hónappal később túl is adott rajta, jelentős veszteséggel. Zhao még Brand jelzáloghitelét is kifizette a ház megvásárlása előtt. Brand az így kapott pénzből 1,3 milli dollárért vett házat Cambridge-ben.

Zhao ezt azzal magyarázta, hogy befektetésként vette meg a házat és szívességet akart tenni Bradnek. Tagadta, hogy így akarta volna bejuttatni gyerekeit a neves egyetemre.

Az edzőt 2019-ben azért rúgták ki a Harvardról, mert megsértette az egyetem összeférhetetlenségre vonatkozó előírásait. A vád szerint Brand azt mondta egy alkalommal: nem kell, hogy Zhao fiai jó vívók legyenek, csak egy jó indokra van szüksége ahhoz, beválogassa őket. Zhao idősebbik fiának 2013-ban sikerült is bejutnia a Harvardra a vívócsapaton keresztül. A másik fia 2017-ben kezdett az egyetemen, és jelenleg is a vívócsapat tagja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!