Újabb ideiglenes elnököt választottak Peruban

2020. november 16. – 23:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott elnöki posztjáról Manuel Merino, miután ketten is meghaltak Peruban a kormányellenes tüntetéseken. Ő alig egy hétig volt megbízott elnök, miután Martín Vizcarra ellen korrupció gyanúja miatt indítottak felelősségre vonási eljárást, és felfüggesztették elnöki posztjáról.

A sorban következő megbízott elnök most Francisco Sagasti perui törvényhozó lett, miután hétfőn 96 törvényhozói szavazatot kapott és csak 26-an szavaztak ellene a kongresszusban.

A 76 éves mérnök, akadémikus és a Világbank egykori tisztviselője várhatóan kevesebb, mint öt év múlva lesz Peru negyedik elnöke – kevesebb mint egy hét múlva pedig a második.

Peruban az elmúlt napokban több tízezren, főleg fiatalok tüntettek az ideiglenes kormány ellen, és a demonstrációk több helyen összetűzésekbe torkolltak a rendfenntartókkal. Az összecsapásokban egy 22 és egy 24 férfi vesztette életét, több mint 90-en pedig megsérültek.

Sagasti pártja, a Partido Morado volt az egyetlen képviselőcsoport, ami Vizcarra eltávolítása ellen szavazott. Az elnökválasztást az országban várhatóan jövő áprilisban tartják meg.

(CNN)

(Borítókép: Peruvian Congress / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!