Trump még gyorsan átmozgatná olajcégeknek az alaszkai vadrezervátumot

2020. november 16. – 20:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Trump kormányzása alatt már többször felmerült, hogy olajcégek rendelkezésére bocsátanák a Nemzeti Sarkvidéki Vadmenedék 19 millió acre-nyi (nagyjából 78 000 négyzetkilométer) szinte érintetlen területét. Ez különböző okok miatt mindig elmaradt (tüntetések, az adminisztráció lassúsága) de most, Donald Trump elnökségének utolsó szakaszában még elkezdik gyorsan az amerikai-kanadai határ mentén elterülő rezervátum átjátszását.

A Fehér Ház hétfőn bejelentette, hogy lépéseket tesznek a terület bérbeadásával kapcsolatban, a tervek szerint ezt be is fogják fejezni 2021. január 20. előtt, amikor beiktatják az Egyesült Államok új elnökét, Joe Bident. Ha ez sikerül, a Biden adminisztráció hamar komoly feladattal kerül majd szembe, ugyanis az új elnök határozottan ellenzi az olajcégek jelenlétét a természetvédelmi területen. Viszont Trumpék nagyon szoros határidőhöz vannak kötve, ezért nem valószínű, hogy megfelelően elő tudják készíteni a tervet.

Universal Images Group/Getty Images
Universal Images Group/Getty Images

Az Amerikai Olajipari Intézet pozitívan fogadta Trumpék bejelentését, ugyanis az olajcégek alig várják, hogy elkezdjenek ásni és fúrni az ország legnagyobb természetvédelmi területén, hogy ezzel jól fizető új állásokat teremtsenek és fellendítsék az USA gazdaságát.

(The New York Times)

(Borítókép: Tasos Katopodis/Getty Images)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!