Legalább 82 000 követeléssel kell szembenéznie szexuális bántalmazások miatt az Amerikai Cserkészszövetségnek

2020. november 16. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Cserkészszövetség (The Boy Scouts of America) idén februárban jelentett csődöt, miután több száz szexuális bántalmazási per volt folyamatban a szervezet ellen, illetve folyamatosan csökkent a taglétszámuk is.

Az állítólagos áldozatok szóvivője mondta el a CNN-nek, hogy a jogi csapat szerint minimum 82 000 követelés érkezett olyan esetek miatt, amikben cserkészek ellen követtek el valamilyen fajta szexuális visszaélést. Ez a becslés vasárnap érkezett, a kártérítési követelések benyújtásának határideje pedig hétfő délután 5 óra.

Egy 2019 áprilisi adat szerint a cserkészszövetség 72 éves fennállása alatt körülbelül 7800 vezető élt vissza 12 000 cserkésszel.

A BSA februárban kért csődvédelmet, miután egy törvénymódosítás miatt meghosszabbodott a cselekménytől számított perelhetőség ideje, és megugrott a kártérítést igénylő férfiak száma az ügyben.

Idén májusban Tim Kosnoff ügyvéd, aki a BSA felszámolását és vagyonának eladását kéri, azt mondta a CNN-nek, hogy

az előző 11 hónapban 2000 férfi jelentkezett szexuális visszaélések miatt, eközben a követelések száma több tízezerre duzzadt.

Michael Pfau, seattle-i ügyvéd, aki az állítólagos áldozatok százait képviseli azt nyilatkozta a CNN-nek, az áldozatoknak a csődeljárás miatt már inkább a csődbíróságon kell érvényesíteniük követeléseiket, mint polgári peres úton.

A BSA nyílt levelében Jim Turley, a BSA országos elnöke azt írta, hogy a csődeljárás benyújtásának célja az volt, hogy a szervezet képes legyen méltányosan kártalanítani a bántalmazás összes áldozatát. A szervezet szerint a csődeljárás az áldozatoknak kedvez.

A csődeljárás miatt viszont a folyamatban lévő polgári peres eljárásokat felfüggesztették a szövetséggel szemben, ami hátrányt jelent a pereket indító áldozatok számára.

Az Amerikai Cserkészszövetség február 8-án ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját, ekkor 100 és 500 millió dollárnyi kötelezettséget tüntetett fel a csődeljárást kérvényező dokumentumokban, míg ezek alapján eszközökben kevesebb mint 50 ezer dollárnyi vagyont vallottak be.

A csődeljárás elején a cserkészszövetség azt nyilatkozta, mélyen foglalkoztatja őket a szexuális bántalmazást elszenvedett áldozatok sorsa, elnézést kérnek mindenkitől, aki ilyesminek volt kitéve a cserkészévei alatt, és felháborítónak tartja, hogy többen kihasználták programjaikat ártatlan gyerekek bántalmazására.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!