A szlovén miniszterelnök nem gratulál Bidennek, amíg nem születik hivatalos eredmény

2020. november 16. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a hétvégén egyértelművé vált, hogy Joe Biden elvitte Arizonát és Georgiát is, és 306 elektorral számolhat az Észak-Karolinát megnyerő Donald Trumppal szemben, aki csak 232-ig jutott, Janez Jansa szlovén miniszterelnök még nem tekinti hivatalosnak a végeredményt és nem gratulál az Egyesült Államok új elnökének.

Úgy fogalmazott, nem akarja követni azokat, akik a „médiahullámot követve”elkapkodták a gratulációikat, ehelyett azt mondta:

„Saját fejjel kell gondolkodni!”

A kormányfő elutasította az ország ellenzéki pártjainak bírálatait azzal kapcsolatban, hogy „diplomáciai katasztrófa”, hogy Donald Trump elnököt támogatta a kampányban a demokrata jelölttel szemben. Az ellenzék aggódik, hogyan fog az új amerikai kormány viszonyulni a szlovén, Jansa vezette koalíciós kormányhoz, a kormányfő azonban azt mondta, az Egyesült Államokkal mindig is jó volt a viszonyuk, függetlenül az aktuális adminisztrációtól.

Jansa Twitter posztjában sérelmezte, hogy túl korán nyilvánítottak eredményt, mikor a bíróságok még nem döntöttek egyértelműen a választás végeredményéről.

„Óvásokat nyújtottak be minden amerikai államban, ahol szoros volt az eredmény. A bíróságok még meg sem kezdték eljárásaikat, ennek ellenére a fősodorhoz tartozó média győztest hirdetett. Ez ám a jogállamiság!”

Ennek ellenére a november 3-i választások utáni napon, szintén Twitter-posztjában azt írta, „elég egyértelmű”, hogy Donald Trump nyerte meg a választásokat.

Jansa tíz nappal a választások előtt ezt írta ki:

„Tiszteletben tartjuk Joseph Biden nehéz, tragikus életútját és néhány régi politikai eredményét. De ha megválasztanák, az egyik leggyengébb amerikai elnök lenne a történelemben, most, amikor a szabad világnak – jobban, mint valaha – erős Egyesült Államokra van szüksége. Gyerünk, nyerd meg, Donald Trump!”

(Borítókép: Olivier Hoslet/EPA pool/MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!