Míg a világ egy része leállt, Új-Zéland egyik szigetére özönlenek a turisták

2020. november 15. – 16:56

frissítve

Míg a világ egy része leállt, Új-Zéland egyik szigetére özönlenek a turisták
Fotó: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába állt le a globális turizmus, az új-zélandi Chatham szigetekre sietnek az új-zélandi utazók – írja a CNN. A szigetország gyakorlatilag kizárta a világ többi részét, ezért egyre népszerűbb a belföldi turizmus. A Chatham-szigetek az új-zélandiaknak elég messze vannak ahhoz, hogy meglegyen a nyaralós, utazós érzés, de a hazatéréskor nincs szükség karanténra vagy tesztekre.

A szigetek 800 kilométerre vannak Új-Zélandtól, és olyan közel van a nemzetközi dátumválasztó vonalhoz, hogy ez lehet az első emberlakta hely a Földön, ahol látható a napfelkelte. Több ritka madárfaj is él a szigeteken, amik rajtuk kívül otthont adnak még egy nagy fóka-kolóniának.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

A szigetcsoport fő szigetén 700 állandó lakos él, és mivel nincs középiskola, a legtöbb gyerek az ország fővárosába költözik 16 évesen. Nincsenek part menti üdülőhelyek, valamint drága az odajutás és magasak a helyi árak (mert sok mindent máshonnan kell odaszállítani), így nem sok fiatal látogatja a szigetet. Egy átlagos évben nagyjából 2000 turista érkezik, november és május között van a főszezon. Ehhez képest most

2021 júniusáig le van foglalva a sziget összes szálláshelye. Nagyjából 150 kiadó ágy van a szigeten, a kempingezés pedig tilos.

Nem sokkal a világjárvány kitörése előtt frissítették fel a sziget turisztikai kampányát, így pont elkészült a weboldal és a szórólapok, mire Új-Zéland lezárta a határait. A helyiek nem mindig örülnek a turistáknak, mert féltik a környezetüket és a törékeny ökoszisztémát. Ennek ellenére szükségük van a turizmusra, ezért a kormány nemrég támogatást adott a szigetcsoportnak, hogy fejlesszék az infrastruktúrát, építsenek nyílvános mosdókat és bővítsék a reptere. A szigetre csak egy légitársaság, az Air Chatham indít hetente néhány járatot.

Petre-öböl, jobb oldalt Waitangi települése látható – Fotó: Shutterstock
Petre-öböl, jobb oldalt Waitangi települése látható – Fotó: Shutterstock

Az utazási ügynökségeknek is támogatniuk kell a szigeteket, minden turista után 25 dollárral. Ezt a pénzt a helyiekre fordítják, így például úszómedencét építenek belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!