Jó állapotú, 2300 éves Hermész-fejszobrot találtak Athénban csatornázási munka közben

2020. november 15. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

Jó állapotban fennmaradt, legalább 2300 éves Hermész-fejszobrot találtak Athén belvárosában a föld alatt csatornázási munkák közben, írja az MTI. A görög mitológiában Hermész – Zeusz fia – az istenek hírnöke, a pásztorok, utazók, kereskedők, a súly- és hosszmértékek istene, az ékesszólás, az irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője volt.

Fotó: Greek Culture Ministry / AFP

Az istenséget öregkorában ábrázoló márvány fejszobrot pénteken találták 1,3 méter mélyen. A görög kulturális minisztérium közlemény szerint az i.e. 4 század végéről vagy a 3. század elejéről származhat.

Az athéni főpolgármester, Kosztasz Bakojannisz már szombaton fotót posztolt róla Facebook-oldalán. A fej minden bizonnyal egy herma része volt, egy olyan négyszögletű kőoszlopé, amelyen rendszerint csak a fejet, esetleg a test felső részét és a falloszt faragták ki, és amely az ókori Athénban utcanevek hiányában igazította útba az utazókat.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!