Tovább romlott Új-Delhi levegője a Diváli fesztivál miatt

2020. november 15. – 18:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap reggelre a WHO által biztonságosnak ítélt szint kilencszeresére ugrott a légszennyezettség Új-Deliben – írja a CNN. A város levegője október-novemberre rendszeresen romlik, mert a környék földművesei ilyenkor égetik el a mezőgazdasági hulladékot, de hozzájárulnak még a szénerőművek, az autók és a motorok is. Az sem javít a helyzeten, hogy ilyenkor gyakoriak a szélmentes napok, így a szennyezett levegő ráül a városra.

Szikh vallású emberek sétálnak a szmogban vasárnap reggel – Fotó: Narinder Nanu / AFP
Szikh vallású emberek sétálnak a szmogban vasárnap reggel – Fotó: Narinder Nanu / AFP

Szombat este sokan a hindu fényfesztivált, a Diválit ünnepelték, ezért még vasárnap reggel is tüzijátékoztak és petárdáztak, amitől még többet romlott a levegő minősége. A városvezetés épp ezért tiltotta be a pirotechnikai eszközök használatát a fesztivál előtt, de nem sikerült betartatniuk a szabályozást.

Helyiek és környezetvédők a közösségi oldalakon panaszkodtak arról, hogy nehéz lélegezni és marja a szemüket a szmog.

„Az isteneink örülhetnek, hogy a követőik petárdáztak, amivel a gyerekeket elkeseredésbe és halálba fojtják”

– mondta Vimlendu Cha, egy nonprofit környezetvédő csoport vezetője.

Tarun Vijay, a kormánypárt egyik vezetője védelmébe vette azokat, akik petárdáztak, mert másokhoz hasonlóan úgy véli, hogy azok a hindu vallásgyakorlás fontos eszközei. A hindu szabadság csatakiáltásának nevezte a tiltás megszegését.

Mindeközben a 20 milliós városban már 400 ezer koronavírusos esetet regisztráltak, és az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a szmog miatt megugorhat a légúti megbetegedések száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!