Pár betörő egy német vámhivatal pincéjéből pakolt ki több mint kétmilliárd forintnyi készpénzt

2020. november 11. – 18:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több millió eurót zsákmányoltak betörők egy vámhivatalban a németországi Emmerich-ben: a betörők 6,5 millió euró (2,3 milliárd forint) készpénzt vittek el a német-holland határnál fekvő Rajna-parti város vámhivatalának pincéjéből, írja az MTI.

Az eset november elsején történt, és két járókelőnek is feltűnt, hogy valami nem stimmel. Az egyik járókelő furcsa zajt hallott az épületből és megfigyelt három férfit, akik egy fehér kisteherautóba rakodták az épületből kihordott tárgyakat. A másik járókelőnek az épület közelében tűnt fel egy idegesen fel és alá járkáló férfi, akit annyira gyanúsnak tartott, hogy le is fényképezett a telefonjával.

Mint kiderült, a szokatlan zaj egy fúrógépből eredt, amellyel a betörők bejutottak az épület pincéjében lévő széfterembe, a kisteherautóba pedig a zsákmányt pakolták. A bejáratnál őrködő férfi is a csoport tagja volt, a többiekkel együtt hajtott el – írta honlapján a Rheinische Post című lap.

A helyi rendőrség két sajtóközleményt is kiadott az esetről, de a kár nagyságáról csak szerdán számolt be. Az új adatok alapján az emmerich-i eset

„a német kriminalisztika legújabb kori történetének egyik legvakmerőbb betörése”

– áll a beszámolóban, amely szerint a hatóságok a nyomozás érdekei miatt vártak a részletek ismertetésével. A munka eddig nem vezetett eredményre.

Minden lehetséges irányban nyomoznak, így azt is megvizsgálják, hogy a bűnözők kiszivárogtatás útján szereztek-e tudomást a hivatalban tárolt készpénz összegéről – mondta a nyomozást vezető ügyész a Rheinische Postnak.

A térség – Észak-Rajna-Vesztfália tartomány – legnagyobb lapjának értesülése szerint számos körülmény utal arra, hogy vámhivatali dolgozók összejátszhattak a betörőkkel. A professzionálisan dolgozó bűnözők tudták például, hogy miként lehet gondoskodni a fúrógép használatához szükséges áramról és vízről, és azt is tudhatták, hogy a széfterem nincs felszerelve riasztóberendezéssel.

A rendőrség szerdán a nyilvánosság segítséget kérte az eset feltárásához, kiugróan nagy, százezer eurós jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek, és közzétették a helyszín közelében járkáló betörőről készített felvételt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!