Ellenzéki képviselőket zártak ki a hongkongi törvényhozásból

2020. november 11. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

Hongkongban azonnali hatállyal kizártak a törvényhozásból négy ellenzéki politikust szerdán, percekkel az után, hogy Pekingben elfogadtak egy határozatot, ami ezt lehetővé teszi. Mindezt az MTI írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lapra hivatkozva.

Azok a képviselők, akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében. A nemzetbiztonság veszélyeztetésének minősülhet a hongkongi függetlenség gondolatának népszerűsítése vagy támogatása, Peking város fölött gyakorolt szuverenitásának elutasítása, illetve külföldi erők bevonása a város ügyeibe. A döntés alapján a törvényhozók kizárását a hongkongi kormányzat közvetlenül jelentheti be.

A határozat közzététele után alig néhány perccel a hongkongi kormányzat bejelentette négy ellenzéki politikus eltávolítását, akiket korábban már eltiltottak a törvényhozási választásokon való részvételtől. A szeptemberi választásokat végül a koronavírus-járványra hivatkozva egy évvel elhalasztották.

Dennis Kwok, Alvin Yeung, Kwok Ka-ki és Kenneth Leung ellenzéki politikusok (b-j) kérdésekre válaszolnak egy sajtótájékoztatón, a törvényhozó tanács épületében 2020. november 11-én. A négy politikust azonnali hatállyal kizárták a törvényhozásból (Fotó: MTI/AP, Vincent Yu)

Hétfőn 19 ellenzéki törvényhozó közölte, amennyiben bármelyiküket eltávolítják, mindannyian lemondanak tisztségükről. A kínai központi kormányzat június 30-án új nemzetbiztonsági törvényt vezetett be Hongkongra, amely tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást. Egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadatását Kínának.

A Telex legfrissebb híreit itt találja

A törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint sok külföldi kormányzat is kifogásolta, mert szerintük a jogszabály súlyosan csorbítja a szabadságjogokat. Kína az egy ország, két rendszer elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történő 1997-es visszakerülése utáni ötven évre.