Merkel: Az iszlamista terror nem vallási ellentétekről szól

2020. november 10. – 19:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az iszlamista terror nem vallási ellentétekről szól, a leküzdéséhez pedig a biztonsági és büntetőjogi szempontok mellett a társadalmi vetületet is figyelembe kell venni – mondta az MTI szerint Angela Merkel kedden Berlinben, az utóbbi hetek európai iszlamista merényletei miatt összehívott nemzetközi tanácskozás után.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A francia államfővel, az osztrák kancellárral, a holland miniszterelnökkel, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőjével folytatott online megbeszélés után tartott tájékoztatót a német kancellár. Arról beszélt, hogy az iszlamista terror nem az iszlám vallás és például a kereszténység ellentétén alapul, hanem arról szól, hogy „a demokratikus társadalom modellje terrorista és antidemokratikus magatartással” szembesül.

Angela Merkel internetes sajtóértekezleten nyilatkozik Berlinben 2020. november 10-én. Fotó: MTI/AP pool/Markus Schreiber
Angela Merkel internetes sajtóértekezleten nyilatkozik Berlinben 2020. november 10-én. Fotó: MTI/AP pool/Markus Schreiber

Merkel szerint az ilyen magatartással szemben a legnagyobb határozottsággal fel kell lépni. Úgy látja, ehhez többek között az új schengeni be- és kilépési regisztrációs rendszer fejlesztésére van szükség.

„Tudnunk kell, hogy ki lép be a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezetbe, és ki távozik”

– mondta Angela Merkel. Arról is beszélt ezen kívül, hogy az iszlamista terrorizmus elleni küzdelem „társadalmi dimenzióját” is szem előtt kell tartani. Ösztönözni kell szerinte a párbeszédet a muszlim közösségekkel, és hitszónokaik képzését be kell illeszteni az oktatási rendszerbe. Ezt szolgálja Németországban az úgynevezett iszlám konferencia – a szövetségi kormány és muszlim vallási és társadalmi szervezetek állandó egyeztető fóruma – és az állami imám- és muszlim hitoktatói képzés kiterjesztése.

Ursula von der Leyen közölte, hogy a testület december 9-én terjeszti elő a terrorizmus elleni küzdelemről szóló új javaslatait, 2021 májusában pedig bemutatja a schengeni övezet működésének reformjáról szóló tervét. Az Európai Bizottság elnöke szerint megelőzés „a legjobb fegyver”, ezért fokozni kell a lehetséges elkövetők radikalizálódásának megakadályozását célzó erőfeszítéseket. A testület még novemberben bemutatja a társadalmi integráció előmozdítására szervezett új kezdeményezéseit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!