A nyílt utcán lőtték agyon a hatalmat bíráló ügyvédet Líbiában

2020. november 10. – 19:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismeretlen fegyveresek a nyílt utcán agyonlőtték kelet-líbiai milíciák egy ismert bírálóját, Hanan al-Barasszi ügyvédet kedden Bengáziban – írja az MTI.

Az ügyvéd élesen bírálta az ország keleti és déli felének jelentős részét uraló, Halifa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) által elkövetett visszaéléseket. Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet egyik munkatársa azt mondta róla, hogy

„nyíltan felszólalt a bántalmazással, a nemi erőszakkal, illetve a pénzügyi csalással kapcsolatos esetek ellen, amelyekben szerinte a bengázi fegyveres erők tagjai érintettek voltak”

Az Amnesty International arról számolt be, hogy a nő és lánya is halálos fenyegetéseket kapott az utóbbi időben. Barasszi azt írta a Facebook-oldalán hétfőn, hogy hamarosan videofelvételt fog közzétenni a Haftar családját érintő korrupció bizonyítására.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Hétfőn megkezdték a líbiai polgárháborús konfliktus szembenálló felei a politikai párbeszédet Tuniszban. Ennek a tárgyalássorozat célja az egységkormányt célzó megállapodás elérése és új választások kiírása.

A kőolajban gazdag Líbiában 2011-ben uralkodott el a káosz, miután a NATO támogatását élvező fegyveres felkelők elűzték a hatalomból és meggyilkolták Moammer Kadhafi diktátort. Az ország azóta lényegében két részre szakadt: a nyugati országrészt és benne a fővárost, Tripolit az ENSZ, Törökország és Katar támogatását élvező egységkormány irányítja. A keleti országrészt a bengázi katonai akadémián végzett Halífa Haftar tábornok ellenőrzi, akit egyebek mellett Egyiptom, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek is támogat.

Noha a rendezést célzó korábbi diplomáciai erőfeszítések nem jártak sikerrel, a szembenálló felek október 23-án tűzszüneti megállapodást írtak alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!