Több mint 50 embert fejeztek le Mozambikban iszlamisták

2020. november 9. – 22:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fegyveresek egy falu focipályáját alakították kivégző helyszínné Mozambik északi részén. Itt fejezték le az embereket, majd aprították fel a holttesteket, írja a BBC.

Az iszlamisták 2017 óta hajtanak végre újabb és újabb támadásokat a gázban gazdag Cabo Delgado tartományban. Eddig legalább 2000 ember halt meg és 430 ezren maradtak hajlék nélkül a 29 milliós délkelet-afrikai országban. A fegyveresek kapcsolatban vannak az Iszlám Állammal, akik kihasználva a térség szegénységét és munkanélküliségét, főként fiatalokat toborzott és állított a saját oldalára.

Mozambik gazdasága ugyan gyorsan gyarapodott az elmúlt húsz évben – olykor évi 3-6 százalékkal –, viszonylagos politikai stabilitás mellett, de így is a világ egyik legszegényebb országa: az egy fre eső GDP vásárlóerő paritáson számolva is csupán 1300 dollár.

Az 1975-ben függetlenné vált egykori portugál gyarmat lakóinak 60 százaléka keresztény, 18 százaléka muszlim, a magukat felekezeten kívülinek vallók és a helyi vallások hívei mellett.

A támadók „Allahu Akbar”-t skandáltak, lövöldöztek és házakat gyújtottak fel. A menekülni próbáló lakosokat a focipályára vitték, ahol péntektől vasárnapig mészároltak.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!