Nem ért célba 110 éve az üzenet, de fennmaradt egy kapszulában

2020. november 9. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A franciaországi Orbey közelében sétálgatott egy pár szeptemberben, amikor egy kis tégelyre bukkantak a mezőn. Hazavitték, majd a rokonaik tanácsára a közeli Linge Memorialnak adományozták – írta a Sky. A múzeum az első világháború 1915-ös csatájának állít emléket. Mint kiderült, az első világháború előttről maradt fent a kis alumíniumkapszula, ami nem volt üres, és megőrizte a jelennek a múlt egy kis darabját.

A papírra vetett feljegyzéseket egy német katona készítette, az még nem tisztázott, hogy pontosan mikor, vagy 1910-ben vagy 1916-ban, tehát az első világháború idején. A környéken komoly csatákat vívtak a francia és a német erők.

A megtalált üzenetFotó: Sebastien Bozon/AFP
A megtalált üzenetFotó: Sebastien Bozon/AFP

Az ingersheimi egységhez (jelenleg a franciaországi Colmarhoz tartozik a település) tartozó katona részletes manővereket jegyzett fel, az ezredhez tartozó felettesének címezte. Négy üzenetet indított útnak, ebből az egyik nem ért célba.

A múzeum kurátorai most német történészek bevonásával vizsgálják az üzenetet, aminek megfejtését nem könnyíti, hogy nehezen olvashatóak a betűk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!