Majdnem 400 gyermekkereskedőt kapcsoltak le az Interpol akciójában

2020. november 04. – 19:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

388 gyermekkereskedőt állítottak elő, és 249 feltételezett áldozatot azonosítottak egy közelmúltban végzett művelet során, írja az MTI az Európai Unió és az Interpol közlésére hivatkozva.

Az áldozatok közül 61 kiskorú, 107 áldozat életkorát még nem határozták meg.

A műveletben tizenkét ország – Ausztria, Belgium, Horvátország, Ciprus, Németország, Litvánia, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Királyság – közel 5400 illetékese vett részt. Mintegy 59 ezer embert ellenőriztek, 1500 helyszínt, 16 ezer járművet és 40 ezer iratot kutattak át.

Az Interpol tájékoztatása szerint a részt vevő országok rendőrsége, bevándorlási hivatalai, határőrsége, szociális és gyermekvédelmi szolgálatai részvételével tartott művelet az előállítások mellett további 19 gyanúsított azonosításához és 40 eljárás megindításához vezetett.

A gyermekkereskedő bűnözői csoportok szervezetten, több uniós országban, határokon átnyúló formában működnek. Az Európai Unión belül a kiskorúakat szexuális, vagy különbözőféle munkákra többnyire saját rokonaik adják el.

Az unión kívülről érkezett kiskorúak esetében az embercsempészek a gyermekek rokonaiknak vagy törvényes gyámjainak adják ki magukat. Gyakran bántalmazzák a gyermekeket, vagy nemi erőszakot követnek el rajtuk, koldulásra, vagy bűncselekmények, például lopás, rablás, csempészés elkövetésére, vagy szexuális szolgáltatás nyújtására kényszerítik őket. Megnehezíti azonosításukat, hogy gyakran határokon keresztül utaztatják a gyerekeket.