Ismerte a bécsi támadót az a két ember, akit most tartóztatott le az osztrák rendőrség

2020. november 4. – 16:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bécsi terrortámadás ügyében folyó nyomozás során két újabb embert tartoztattak el az osztrák hatóságok, írja a CNN az osztrák ORF-re hivakozva. A rendőrség korábban tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc házkutatást hajtott végre. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a szerdai sajtótájékoztatón azt is bejelentette:

„A videófelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egy elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek.”

Nehammer beszámolt arról is, hogy a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves merénylő lőszervásárlási próbálkozásáról. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban, ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette, írja az MTI.

A Bécs belvárosában történt hétfői esti támadásban négyen haltak meg, 17-en megsebesültek, köztük egy rendőr is. A támadót, a húszéves, albán származású Kujtim Fejzulait lelőtték. Fejzulai Bécsben nőtt fel, az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. Egyedül gyilkolt, nem volt társa.

A most letartóztatott két személyt a Bécstől 33 kilométerre található St. Pöltenben fogták el az otthonukban. Ugyanebben a városban élt a támadó is. 20 és 25 év közöttiek, egyikük macedón származású, másikuk csecsen. Mindketten kapcsolatban álltak a bécsi támadóval.

Eközben a svájci rendőrség letartóztatott két svájci állampolgárt a hétfői támadással összefüggésben, de azt még nem erősítették meg, hogy kapcsolatban álltak-e Kujtim Fejzulaival. A szlovák rendőrség szerdán cáfolta, hogy a bécsi támadó Szlovákiából származó fegyvert és lőszert használt volna.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A támadás másnapján a helyszínen forgattunk, az ott készült videóriportunkban bécsiek mondják el, hogyan élték meg a hétfő esti eseményeket:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!