Trump: Zavargások lehetnek a Legfelsőbb Bíróság döntése miatt

2020. november 3. – 08:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

„Akár zavargások is kirobbanhatnak az elnökválasztás után a szövetségi Legfelsőbb Bíróság azon mostani döntése miatt, hogy a voksolás után három nappal beérkező szavazatokat is figyelembe kell venni”

– mondta Donald Trump amerikai elnök a wisconsini Kenosha városában helyi idő szerint hétfőn este.

Az újraválasztásért küzdő republikánus elnök a wisconsini kampánygyűlés előtt újságíróknak elmondta, hogy nem ért egyet a szövetségi Legfelsőbb Bíróság ezen döntésével. A testület azután hozta meg e határozatát, hogy a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság – a republikánusok perkeresetét elutasítva – engedélyezte a későn beérkező voksok számba vételét is. Donald Trump „nagyon veszélyesnek” minősítette a döntést, és sürgette annak felülvizsgálatát. „Szerintem politikai döntést hoztak”.

Az amerikai elnök egy kampányrendezvényen az Észak-Karolina állambeli Fayetteville repülőterén november 2-án Fotó: Evan Vucci / MTI/AP
Az amerikai elnök egy kampányrendezvényen az Észak-Karolina állambeli Fayetteville repülőterén november 2-án Fotó: Evan Vucci / MTI/AP

Az elnök a kampányrendezvény előtt a Twitteren is foglalkozott az üggyel. A bírósági döntés „olyan súlyos csalást tesz lehetővé, amely korrigálhatatlan, és amelynek következményei beláthatatlanok, alá fogja ásni egész jogrendszerünket. Erőszakot fog kirobbantani az utcákon. Valamit tenni kell!” – mondta. Ezt a bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a figyelmeztetése után lehetett megnyitni.

Donald Trump mindig ragaszkodott ahhoz, hogy a választási eredményeket még november 3-án éjjel ki kell hirdetni. Egyúttal rendszeresen kétségbe vonta a levélszavazás hitelességét.

„A választás éjszakáján semmilyen körülmények között nem hirdetik ki Donald Trump győzelmét”

– jelentette ki Jennifer O'Malley Dillon, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt kampánymenedzsere hétfőn este újságíróknak.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában, köztük például a szövetségi fővárosban, Washingtonban, Philadelphiában vagy New Yorkban felkészültek az esetleges zavargásokra és erőszakra. A kirakatokat már a hét közepén bedeszkázták, és Washingtonban hétfőn torlaszokkal erősítették meg a Fehér Ház védelmét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!