Egymillió ember személyes adatait osztotta meg egy svéd biztosító az interneten

2020. november 03. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország legnagyobb biztosítója, a Folksam egymillió ügyfele személyes adatát osztotta meg olyan internetes cégekkel és szoftverfejlesztőkkel, mint a Facebook, Google, Microsoft és a LinkedIn.

A tízmilliós ország háztartásainak közel felét a Folksam biztosítja – írja az MTI.

„Nagyon komolyan vesszük a történteket. Haladéktalanul megállítottuk a személyes adatok megosztását és kértük ezeknek az információknak a törlését” – jelentette ki Jens Wikström, a Folksam marketingigazgatója.

Többek között az ügyfelek társadalombiztosítási azonosító jelét osztották meg, amelyet az emberek Svédországban széles körben használnak egyéb tevékenységekhez is, például banki ügyintézéshez. Emellett olyan adatok is kiszivárogtak, mint hogy ki vásárolt terhességi biztosítást magának.

Az incidenst jelentették a svéd adatvédelmi hatóságnak, amely egyelőre még nem döntött vizsgálat indításáról az ügyben.

A Folksam szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy a kiszivárgott információt egy harmadik fél „rendeltetésellenes módon felhasználta volna”.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!