Jane Goodall Intézet: Veszélyezteti az USA ökoszisztémáját a szürke farkasok fajvédelmének megszüntetése

2020. november 2. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok 48 államában megszüntetik a szürke farkasok szövetségi fajvédelmét, jelentette be az USA Hal- és Vadvédelmi Szolgálata. A világszerte elismert állatviselkedési szakértő és természetvédőt, Jane Goodallt sokkolta és elszomorította a döntés. Emiatt a farkasok ökoszisztémában betöltött fontos szerepére és az amerikai választások fontosságára hívja fel a figyelmet a Jane Goodall Intézet.

Jane Goodall, az ENSZ Béke Hírnöke azt hangsúlyozza, hogy ezt a lépést sem a tudományos közösség, sem pedig a nyilvánosság nem támogatja.

„Fontos megérteni, hogy ahol visszatelepítik a farkasokat, ott az ökoszisztéma egyensúlyba kerül. A mai döntés a vadászattal és a csapdázással kapcsolatban megkérdőjelezi a farkasok sérülékeny csoportjainak fennmaradását. E védelem eltávolítása alapvetően veszélyezteti túlélésüket és az ökoszisztémák egyensúlyát az Egyesült Államokban” – olvasható a Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Jane Goodall Intézet a szürke farkasok ügye kapcsán az amerikai választásokra is reflektált:

„Az amerikai állampolgároknak meg kell szavazniuk azokat a vezetőket, akik tiszteletben tartják a természetet és védik a veszélyeztetett fajokat, hisznek a tudományban, fellépnek az éghajlatváltozás ellen, és akik előmozdítják a fenntartható zöld gazdaságot. Hatalmunkban áll megfordítani a dolgokat, amihez van egy kis időablakunk. A szavazatunkkal megvédhetjük a veszélyeztetett fajokat, például a szürke farkasokat, élőhelyeiket, küzdhetünk az éghajlatváltozás ellen, és megóvhatjuk az emberi egészséget és a megélhetést.”

Goodall szürke farkasokról szóló videóüzenete a Jane Goodall Intézet YouTube-csatornáján tekinthető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!