Már 16 áldozata van a Goni nevű szupertájfunnak a Fülöp-szigeteken

Legfontosabb

2020. november 1. – 06:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy erejű szélviharral csapott le a Goni nevű szupertájfun a Fülöp-szigetek legnépesebb szigetére, a Manilát is magába foglaló Luzonra vasárnap, írja az MTI. Az első hírek még arról szóltak, hogy közel egymillió embert kell kimenekíteni az otthonából az érintett területeken, később azonban 421 ezerre módosították az evakuáltak számát.

A BBC először azt írta, hogy hét áldozata van a tájfunnak, később a CNN már tíz halottról tudósított. A Reuters jelentése szerint hétfőn 16-ra nőtt az áldozatok száma.

Kilenc ember Albay tartományban, egy pedig a szomszédos Catanduanesben vesztette életét. Köztük van egy ötéves gyerek is. Három ember eltűnt az Albay tartománybeli Guinobatan városban, ahol a földcsuszamlások több mint 300 házat mostak el. Al Francis Bichara, Albay kormányzója azt mondta, hogy hárman egy megáradt folyóba fulladtak bele, egy negyedik áldozatra pedig rázuhant egy fa.

A tudósítások szerint az ítéletidő leszakította az áram- és távközlési vezetékeket, több települést elzárva a külvilágtól. A manilai agglomerációban hétfőig lezárták a nemzetközi repülőteret, több bevásárlóközpont is bezárt.

A tájfun Catanduanes körzeténél érte el Luzon területét, óránkénti 225 kilométeres sebességű széllökésekkel, és nyugat felé, Manila irányába tart. Az ország meteorológiai szolgálata szerint a következő 12 órában rendkívüli erejű széllökésekre és heves esőzésekre kell számítani a térségben, amelynek lakosait egyebek közt földcsuszamlásokra és áradásokra is figyelmeztették.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Ricardo Jalad, az országos katasztrófavédelem vezetője arra figyelmeztetett, hogy az áradások elönthetik a tengerparti településeket, meteorológusok szerint pedig a tájfun a több mint 13 milliós Manilát is elérheti. Készültségbe helyezték a hadsereget és a rendőrséget, valamint a parti őrséget és a tűzoltóságot, mintegy 1000, koronavírussal fertőzött embert a sátrakból kialakított karanténokból hotelekbe és kórházakba szállítottak.

A Goni az idén már a 18. tájfun, amely a Fülöp-szigeteken pusztít.

Az országon alig egy héttel ezelőtt söpört végig a Molave névre keresztelt tájfun, a viharban két ember meghalt és 12 halász eltűnt. Noha a Goni várhatóan kedden elhagyja az országot, Ricardo Jalad szerint néhány napon belül újabb vihar érkezhet a térségbe. A több mint hétezer szigetből álló országot évente átlagosan húsz tájfun sújtja.

A Goni a legerősebb tájfun a Haiyan után, amely 2013 novemberében pusztított a Fülöp-szigetek keleti és középső tartományaiban, több mint 6300 ember halálát okozva és négymillió embert téve hajléktalanná.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!