Phenjan a koronavírusra hivatkozik a tengeri határnál lelőtt dél-koreai tisztségviselő ügyében

2020. október 30. – 06:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szöul a felelős annak a dél-koreai tisztségviselőnek a haláláért, akit szeptemberben észak-koreai katonák lelőttek a két országot elválasztó tengeri határnál, idézi az MTI a phenjani rezsim hivatalos szócsövének számító KCNA hírügynökséget.

Azt írták, hogy „Dél-Korea nem képes távol tartani állampolgárait a két országot elválasztó, kiemelten őrzött helyektől”, a férfit pedig az észak-koreai katonák a koronavírus-járvány miatti védekezésből lőttek le.

Hozzáteszik, hogy egy ilyen incidensnek nem szabad veszélybe sodornia a Korea-közi kapcsolatokat.

A tisztségviselő korábban jelezte, hogy északra akar menni. Szeptember végén tűnt el a két ország tengeri határának közelében. Nem sokkal később a dél-koreai védelmi minisztérium azt jelentette, hogy Észak-Korea talált rá a saját területi vizein, brutálisan meggyilkolták, majd a holttestét elégették.

Phenjan elismerte, hogy a térségben járőröző katonái lövéseket adtak le egy arra tévedt dél-koreai hajóra, hozzátéve, hogy a katonák az ilyen esetekben alkalmazandó előírás szerint jártak el. Az észak-koreai vizsgálat aláhúzta azt is, hogy a dél-koreai védelmi minisztérium állításával ellentétben nem a holttestet, hanem „a tengeren hánykolódó felszerelést” égették el, a vírus elleni védekezés jegyében.

A KCNA közölte azt is, hogy az észak-koreai hatóságok megpróbálták megkeresni a holttestet, de nem találták meg.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a történtek miatt korábban bocsánatot kért a dél-koreai néptől, Szöul pedig azt javasolta, hogy a két ország közösen vizsgálja ki a lelőtt tisztségviselő halálának körülményeit.

Az eset vihart kavart Dél-Koreában, sokan hevesen bírálták a két Korea közeledését régóta szorgalmazó Mun Dzsein dél-koreai elnököt is.

A legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!