Hatezer éves selyemhernyószobrot találtak Kínában

2020. október 28. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Régészeti ásatáson akadtak rá egy hatezer éves selyemhernyószoborra az észak-kínai Sanhszi tartományban. A kulturális és turisztikai hatóság közlése szerint ez az országban talált legrégebbi ilyen lelet. A faragott csíkokkal díszített, világosbarna gránit szobrot a Hszihszian megyében zajló régészeti ásatások során tárták fel.

A felfedezés arra utal, hogy már hatezer éve létezett a selyemhernyó-tenyésztés a megyében, a grániton lévő különleges mintázat azt jelzi, milyen nagy jelentőséget tulajdonítottak az ősök a selyemhernyóknak – vélte Duan Tian-csing, a Csilini Egyetem kutatója.

Az MTI híre szerint az ősi kínai kultúra egyik fontos helyszínének számító Hszihszian megyéről azt tartják, hogy itt tanította meg az ősöknek a selyemhernyó-tenyésztést az ókori kínai mitológia egyik legjelentősebb uralkodója, az időszámítás előtti 2600 vagy 2500-as években uralkodó Sárga Császár legendás főfelesége, Lej-Cu. A szakértők szerint a szobor felfedezése újabb bizonyíték a legenda valódiságára és újabb nyomot jelent a selyem eredetének és elterjedésének kutatásában.

Áprilisban a közép-kínai Honan tartományban találtak egy 5000 éves selyemhernyószobrot. A tartományi főváros, Csengcsou régészeti intézetének szakemberei szerint a közelben fekvő újkőkori lelőhelyeken talált selyemmaradványok arról árulkodnak, hogy Csungjüan régió évezredekkel ezelőtti lakói kiválóan értettek a selyemhernyó-tenyésztéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!