Egy útépítés miatt vágták ki az őslakosok szent fáját Ausztráliában

2020. október 27. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztráliában az állami hatóságok egy tervezett autóút miatt kivágtak egy őslakosok által szentként tisztelt fát, amit komoly felháborodás követett, írja a 444.hu a BBC cikke nyomán. Az építkezés miatt egy ideje már ott táboroznak a tüntetők, hogy megvédjék az őslakosok számára nagy jelentőséggel bíró fákat, többek között azokat, amelyekhez a Djab Wurrung közösség női tagjai el szoktak menni, hogy ott hozzák világra gyermekeiket. A közösség tagjai jelezték, hogy ezek a fák nekik olyat fontosak, mint más vallásúaknál a templomok.

A hétfőn kivágott fa a Djab Wurrung közösség „irányadó fája” volt. A hatóságok szerint ők nem hibáztak, a fa nem volt rajta a védendő fák listáján.

A cikk azt írja, az aboriginal földtulajdonosok ugyan megállapodtak Victoria állam kormányával 15 fa védetté nyilvánításáról – abból a 250-ből, amit az őslakos közösség fontosnak tart –, de az őslakos aktivisták ezt kevésnek tartották, és megpróbálnak, megpróbáltak minél többet megmenteni.

A helyi rendőrség közlése szerint 25 tüntetőt vettek őrizetbe, akik nem akarták elhagyni a helyszín az építkezés alatt. A kivágott fa koráról is vita van: a hatóság szerint 100 éves volt, míg az őslakosok szerint 350.

Az állam első aboriginal szenátora, Lidia Thorpe (ő is Djab Wurrung törzs tagja) arról írt Twitteren, hogy letaglózva érzi magát, és érzi az ősei fájdalmát, írja a 444.

A projekt egyébként egy 12 kilométeres úthosszabbítás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!