Meghalt Csodálatos Randi, a szkeptikus mozgalom prófétája

2020. október 22. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

92 éves korában elhunyt kedden James Randi bűvész, a szkeptikus mozgalom prófétája, írja a Magyar Hang.

Haláláról az általa alapított James Randi Alapítvány közölte a hírt a Twitteren. Azt írták, Randi halála „az életkorával összefüggő okok” miatt következett be.

James Randi élete jelentős részében különböző csalókat, halottlátókat, asztrológusokat, kanálhajlítókat és csodadoktorokat buktatott le, általánosságban arról volt ismert, hogy paranormális jelenségeket és áltudományos állításokat cáfolt vagy kérdőjelezett meg.

Randi Kanadában született, és az ötvenes években lett Észak-Amerika-szerte ismert bűvész, művésznevén Csodálatos Randiként ismerték. Az érettségi előtt otthagyta az iskolát, hogy egy cirkuszban médiumnak álljon. Később szabadulóművészként lett népszerű, kiszabadult egyszer egy vízbe merített lezárt koporsóból, illetve egy, a Niagara-vízesés fölött lógó kényszerzubbonyból is. A szabadulóművészetet idősebb korára sem hagyta abba, még jóval 80. születésnapja után is fellépett közönség előtt:

Randi 60 éves korában vonult vissza az aktív bűvészkedéstől, és a szkeptikus mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakja lett. Az átverések lebuktatását egyébként akkor kezdte, amikor Uri Geller és a hozzá hasonló médiumok népszerűek lettek trükkjeikkel – ezeket Randi később egyesével leleplezte. A kilencvenes években még egymillió dollárt is ajánlott annak, aki bizonyítja előtte, hogy természetfeletti erőkkel rendelkezik, ez azonban senkinek nem sikerült.

James Randit férje, Deyvi Peña gyászolja.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!