Trump leidiótázta a vezető járványszakértőit

2020. október 21. – 10:29

frissítve

Trump leidiótázta a vezető járványszakértőit

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump kifakadt egy sajtótájékoztatón, és leidiótázta a tudományos tanácsadóit és katasztrófának nevezte az USA vezető virológusát – írja a New York Times. Az elnök szerint az emberek már nagyon unják, hogy a kormányzati tanácsadók folyton a koronavírusról beszélnek, bár az országos új esetszámok megint emelkednek.

Két héttel a választások előtt – bár a sajtótájékoztató célja egy pozitív üzenet átadása volt – Trump ezzel még jobban a járványra terelte a figyelmet, viszont ezen a téren dr. Anthony Faucival, a Nemzeti Allergia- és Fertőzéstudományi Intézet igazgatójával és az Egyesült Államok fővirológusával áll szemben, akit az emberek sokkal megbízhatóbbnak tartanak a témában, mint Trumpot.

Míg az elnök szerint az ország hamarosan legyőzi a vírust, addig Fauci óvatosságra inti az embereket, és azt mondta, hogy jobb, ha az emberek felkészülnek egy kemény télre. Pénteken több mint 70 ezer új esetet regisztráltak, és több mint 900-an haltak bele a vírus szövődményeibe.

„Az emberek már unják a Covidot. A legnagyobb gyűléseimet tartom, nagyobbakat, mint eddig bármikor. És ott a Covid. Az emberek azt mondják, hogy mindegy, csak hagyjanak minket békén. Már unják”

– mondta Trump a sajtótájékoztatón.

„Az emberek már unják Faucit és ezt a sok idiótát hallgatni, ezek mind idióták, akik tévedtek.”

Az elnök járványügyi tanácsadója, Dr. Scott W. Atlas neuroradiológus már a nyájimmunitást támogatja: szerinte inkább hagyni kellene, hogy elterjedjen a vírus, és csak a legveszélyeztetettebbeket kellene megvédeni. A hétvégén a Twitteren a maszkhasználat értelmét kérdőjelezte meg, de a közösségi oldal hamar le is szedte a posztot.

Az elnök szerint mindettől függetlenül Fauci „rendes fickó”, de már túl régóta dolgozik a Fehér Házban. Fauci már hat elnöknek adott tanácsot különböző vírusokról és járványokról. Több évtizedes tanácsadói pályafutása alatt most először támadja egy elnök, így a zaklatások és fenyegetések miatt a családját biztonsági őrök védik. Az elnök támadásai nem merülnek ki a szakmai kritikában, egy tweetjében Fauci labdadobási képességét gúnyolta ki.

Lamar Alexander republikánus szenátor, az egészségügyi bizottság vezetője nyíltan szembement az elnökkel, mikor azt nyilatkozta, hogy Fauci az ország egyik legkitűnőbb közszolgája.

„Ha több amerikai vette volna komolyan a tanácsait, kevesebb Covid-19-es beteg lenne, és biztonságosabb lenne megnyitni az iskolákat és munkahelyeket, és biztonságosabb lenne elugrani egy étterembe”

– írta Alexander a Twitteren.

Míg Fauci szerint az USA még nem tart a második hullámnál – mert még az elsővel sem végzett –, Atlas már újranyitná az iskolákat azokon a területeken, ahol az emberek 40-50 százaléka már immunis, mert az már kellőképp lelassítja a vírust. Fauci és a tudományos közösség arra kérte a tanácsadót, hogy támassza alá valamivel az állítását, mert szerintük ez az arány még túl alacsony a nyájimmunitáshoz.

Egy másik alkalommal Fauci a maszkviselés miatt veszett össze Atlasszal, mert az utóbbi szerint nincs túl sok haszna, és különben is, a fiatalok amúgy sincsenek komoly veszélyben.

Az elnök Faucival próbálta meg választási ellenfelét, Joe Bident elhitelteleníteni.

„Ez a fickó le akarja zárni az országot. A tudósokra fog hallgatni. Ha én a tudósokra hallgatnék, az ország most hatalmas válságban lenne”

mondta Trump egy gyűlésen.

Joe Biden valóban azt ígérte, hogy hallgatni fog a tudományos tanácsadóira, de Fauci a múlt héten azt mondta, hogy senki nem akarja újra lezárni az országot.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!