8 milliárd dolláros kárpótlást fizet az amerikai ópiátválságért felelős gyógyszercég

2020. október 21. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek vallotta magát és közel 8 milliárd dolláros kárpótlás kifizetésébe egyezett be az USA-ban ópiátválságot okozó OxyContin gyártója az ellene zajló szövetségi állami eljárásban. Az alku részeként a céget ezzel a lendülettel fel is darabolják.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A CNN beszámolója szerint a Purdue Pharma három vádpontban is beismerte bűnösségét az országos ópiátkrízis kirobbanásával kapcsolatban. Kompenzáció gyanánt 2 milliárd dollárnyi bánatpénzt, 2,8 milliárd dollárnyi kártérítést, és 3 milliárdnyi büntetést fizet ki a cég. De ez csak egy része az összesen megítélt bírságoknak és kárpótlásoknak, amelyeket tagállami szintű bírósági eljárások nyomán áldozatoknak és családjaiknak kell fizetniük, a teljes számla több mint 2 ezer milliárd dollárra rúg. Az Igazságügyminisztérium külön is beperelte a Purdue-t korábban tulajdonló Sacker családot, akikkel végül 225 millió dolláros egyezséget kötöttek, de a család és a cégvezetés tagjai ellen büntetőeljárások nem indultak.

A Purdue Pharma története ezzel ebben a formában véget is ér: a már 2019-ben csődöt jelentett céget az Igazságügyminisztréiummal kötött alku részeként feldarabolják, eszközeit pedig egy új, állami fennhatóság alatt álló közhasznú vállalat felállításához használják fel. Ez volt a feltétele annak, hogy ebben az ügyben 2 milliárd dollár helyett csak 225 milliót kelljen fizetni. Az új szervezet feladata az ópiátválság elleni küzdelem lesz, a büntetésből fennmaradó 1,7 milliárd dollárt már ezen keresztül térítik majd meg a perelő családoknak.

Az Egyesült Államokban éveken keresztül nagyon súlyos opioid-krízis tombolt, emberek tömegei szoktak rá legális, eredetileg sokak számára receptre felírt szintetikus ópiátokra, amelyeket később aztán feketén szereztek be és ellenőrizetlenül szedtek. Donald Trump elnök egy ponton egészségügyi válsághelyzetet hirdetett a rengeteg halálos áldozatot szedő függőség elterjedtsége miatt (a krízis csúcsán nagyjából napi száz-kétszáz ember esett áldozatul a szintetikus opiátok túladagolásának). Becslések szerint összesen 450 ezer ember halt bele a szerek használatába 1999 óta.

A szerek gyártóit később perbe fogták, mert a vizsgálatok arra jutottak, hogy felelősségük van a válság kialakulásában például azért, mert agresszíven reklámozták a termékeiket a háziorvosoknak, és akkor is a profitérdeket helyezték az emberéletek elé, amikor már a cég vezetése számára is nyilvánvaló volt, hogy súlyos társadalmi problémákat okoznak a szerek. A Purdue-t 2018-óta vezető Steve Miller a mostani fejlemények kapcsán azt nyilatkozta, a cég minden felelősséget elismer, és ma már egy egészen más szervezet, fontos változások történtek az irányításban és működtetésben.

(Címlapkép: Reuters/Ed Tobin)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!