Dulakodás tört ki az afgán vízumkérők között, legalább 15 ember meghalt

2020. október 21. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többezer afgán vízumkérő gyűlt össze kedden a pakisztáni konzulátus előtt. A tömegben egy idő után lökdösődni kezdtek, végül legalább 15 ember halt meg, írja a Reuters.

A pakisztáni vízumra váró afgánok Dzsalálábád városában gyűltek össze. A tartomány egyik képviselője szerint körülbelül háromezren lehettek, a konzulátuson kívül álltak, kezükben útlevelükkel. A Reuters hírügynökség megkérdezte az egyik férfit, aki a tömegben volt, ő azt mesélte,

„Egész éjjel sorban álltam, de egy idő után elvesztették a türelmüket az emberek, elkezdtek előre nyomulni, többen pedig a földre kerültünk”

Vízumkérők a nagykövetségnél.Fotó: Parwiz / Reuters
Vízumkérők a nagykövetségnél.Fotó: Parwiz / Reuters

Az eddig ismert 15 áldozat közül 11 nő volt, Sohrab Qaderi, a tartományi tanács tagja szerint pedig több idős ember is megsérült.

Afgánok tízezrei utaznak évente át Pakisztánba orvosi kezelésre vagy azért, hogy iskolába, munkába menjenek. A 216 millió lakosú ország közel 3 millió afgán menekültet fogadott be, akik az erőszak, a vallási üldözöttség vagy a szegénység miatt menekültek el Afganisztánból. A pakisztáni nagykövetség közleményben fejezte ki „mély bánatát” az eset miatt, szerintük az afgán hatóságok voltak felelősek azért, hogy a vízumkérés elfajult.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!