A britek szerint Oroszország kibertámadást szervezett a tokiói olimpia ellen

2020. október 20. – 13:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brit és amerikai hírszerzők szerint Oroszország kibertámadást tervezett a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékok ellen – írja a Guardian. Az esemény elhalasztása előtt már javában tartott a felderítés. Valószínűleg azért támadták az eseményt, mert az államilag támogatott orosz doppingprogram miatt egy sportolójuk se indulhat nemzetközi versenyeken.

A japán szervezők szerint nem észleltek a támadásokhoz köthető komolyabb problémákat. Azt nyilatkozták, hogy az esemény mérete és fontossága miatt sok figyelmet szenteltek a kiberbiztonsági intézkedéseknek, bár a részletekről természetesen nem beszélhettek.

Az Egyesült Királyság szakértői 95 százalékban biztosak benne, hogy az orosz hírszerzés, a GRU 74455-ös egysége áll a 2018-as támadások és az idei felderítés mögött. A jelentés alapján az egység tagjai észak-koreai és kínai hekkereknek álcázták magukat, és a téli olimpia megnyitója alatt miattuk omlott össze a hivatalos weboldal (így a nézők nem tudták kinyomtatni a jegyeiket), és lekapcsolták a wifit a stadionban.

Az USA hat orosz tisztet hírszerzőt is megvádolt, mert szerintük ők dolgoztak az olimpiai és a NotPetya víruson, amivel választásokat és közintézményeket is támadtak. A vírus miatt eddig már nagyjából 10 milliárd dollár kár keletkezett.

Ha elég bizonyíték gyűlik össze, Japán hivatalosan is panaszt nyújt be Oroszország ellen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként Oroszország aláírta az olimpiai békét, amivel megígérte, hogy nem avatkozik be a játékok zavartalan lebonyolításába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!