Teherán: Irán mostantól bármilyen forrásból, korlátozás nélkül szerezhet be fegyvereket

2020. október 18. – 14:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Irán vasárnap kijelentette, hogy lejárt az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231-es számú határozata alapján ellene elrendelt fegyverembargó – írja az MTI.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

„Mától teljesen automatikusan feloldódik minden korlátozás, amely fegyverek adásvételére, valamint az ezzel kapcsolatos tevékenységekre és pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozott, irányuljanak azok az Iráni Iszlám Köztársaságba vagy onnan máshová” – hangsúlyozta nyilatkozatában az iráni külügyminisztérium.

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter beszél a miniszteri szintű Afganisztán-értekezleten az ENSZ genfi székházában 2018. november 28-án. MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi
Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter beszél a miniszteri szintű Afganisztán-értekezleten az ENSZ genfi székházában 2018. november 28-án. MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Az embargó idei október 18-i lejártáról még 2015-ben született megállapodás Irán, valamint az ENSZ BT öt állandó tagállama – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína – és Németország között létrejött atomalku részeként.

„Irán így mostantól bármilyen forrásból, mindenfajta korlátozás nélkül beszerezheti a védelméhez szükséges fegyvereket és katonai felszereléseket”

- tette hozzá az iráni külügyminisztérium. A 2015-ben kötött atomalku leglényegesebb pontja, hogy Irán az ellene foganatosított nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe garantálja: nukleáris programja csakis békés célokat szolgál, annak keretében nem készít atombombát.

Donald Trump amerikai elnök kormányzata 2018-ban egyoldalúan felmondta a megállapodást, arra hivatkozva, hogy a szövege nem tartalmaz elegendő garanciát annak megakadályozására, hogy Irán atombombára tegyen szert. Idén augusztusban pedig megpróbálta rábírni a Biztonsági Tanácsot, hogy hosszabbítsa meg a fegyverembargó érvényét, továbbá, hogy vessék ki Iránnal szemben azokat a nemzetközi büntetőintézkedéseket is, amelyek az atomalku előtt érvényben voltak. Washington próbálkozása azonban nem járt sikerrel.

Oroszország viszont szeptemberben megerősítette, hogy hajlandó fejleszteni katonai együttműködését Iránnal az embargó feloldását követően, Kína szintén nem rejti véka alá, hogy fegyvereket akar eladni Iránnak.

Kövess minket Facebookon is!