Decemberre halasztották a döntést az 55 százalékos klímacélról az uniós vezetők

2020. október 18. – 13:36

frissítve

Decemberre halasztották a döntést az 55 százalékos klímacélról az uniós vezetők

Másolás

Vágólapra másolva

Elhalasztották a döntést az uniós kibocsátáscsökkentés módosításáról az eheti EU-csúcson. Az Európai Bizottság szeptemberben állt elő hivatalosan azzal a javaslattal, hogy 2030-ra 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkenjen uniós szinten a szén-dioxid-kibocsátás az 1990-es értékhez képest. A Bizottság ugyanakkor csak javaslatot tud tenni ezekben az ügyekben, a végleges döntések az államok vezetőit tömörítő Európai Tanácsban születnek. A hírek szerint a mostani csúcson nem sikerült előrelépni az ügyben, a klímacélról szóló megállapodást decemberre halasztották a kormányfők.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Az RTL Klub híradója szerint a kiszivárgott információk alapján főleg

a szénerőművekre még nagy mértékben alapozó kelet-európai tagállamok, Lengyelország, Csehország és Bulgária álltak ellen a gyors döntésnek.

Magyarország náluk jobb helyzetből indul a kibocsátáscsökkentés szempontjából, hiszen eleve kisebb a súlya az energiamixünkben a leginkább problematikus szénnek – ugyanakkor a gazdasági növekedéssel párhuzamosan az utóbbi években az üvegházgáz-kibocsátás itthon is nőtt.

Az elmúlt napokban Orbán Viktor irodája előtt ismert embereket is segítségül hívva demonstrált a Greenpeace azért, hogy felhívja a miniszterelnök figyelmét: határozott döntést kell hozniuk az uniós csúcson. Ez mint látható, nem jött össze, bár úgy tűnik, nem a magyar kormányfőn múlott. A Greenpeace szakértői szerint egyébként az 55 százalék is kevés, legalább 65 százalékos kibocsátáscsökkentésre volna szükség 2030-ig az EU-ban, ha 1,5 fok alatt akarjuk tartani a globális hőmérsékletemelkedést.

(Borítókép: a lengyelországi Belchatow erőmű 2018-ban / REUTERS, Kacper Pempel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!