Harcias beszédet mondott a kínai elnök egy katonai bázison

2020. október 15. – 15:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden egy katonai bázison mondott beszédet a Kína déli részén található Kuangtung tartományban. Beszédében felszólította a katonákat, hogy minden energiájukkal koncentráljanak a háborúra való felkészülésre, maradjanak készültségben, írja a CNN. A kínai elnök eredetileg azért látogatott a tartományba, hogy szerdán megemlékezzen a sencseni különleges gazdasági övezet létrehozásának 40. évfordulójáról.

A kínai elnök beszédének azért van jelentősége, mert évtizedek óta nem volt olyan rossz a viszony az Egyesült Államok és Kína között, mint mostanában. Ennek a Tajvan körül kialakult helyzet és a koronavírus-járvány kezelése az oka. Az amerikaiak rakétarendszereket akarnak eladni Tajvannak, válaszul a kínai külügyminisztérium nemrég felszólította az Egyesült Államokat, hogy szakítson meg minden katonai együttműködést a szigetországgal.

Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a gazdasági övezet évfordulóján október 14-én Fotó: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS
Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a gazdasági övezet évfordulóján október 14-én Fotó: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

Szintén fokozta a két ország közötti feszültséget, hogy augusztusban Alex Azar egészségügyi miniszter látogatást tett Tajvanban, mire Kína katonai mozgósítással reagált. Ilyen magas rangú amerikai tisztségviselő évtizedek óta nem járt a szigeten.

Csütörtökön pedig azután adott ki közleményt a kínai hadsereg keleti hadteste, hogy egy nappal korábban egy újabb amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson. Ebben azt írják, hogy az Egyesült Államok több alkalommal küldött „nem megfelelő üzenetet” a Tajvan függetlenségét pártoló erőknek, és ezzel „súlyos károkat okozott” a szoros békéjének és stabilitásának. „Határozottan arra szólítjuk fel az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a bajkeverő kijelentésekkel és lépésekkel.”

A Telex friss híreit itt találja >>>

Bár Tajvan sosem állt a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt, Kína mégis befolyása alatt tartaná a szigetországot. Egy ideje gazdasági és diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét, rendszeresen tart hadgyakorlatokat a sziget közelében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!