Ötezer fókabébi tetemét mosta partra a tenger Namíbiában

2020. október 14. – 22:03

frissítve

Ötezer fókabébi tetemét mosta partra a tenger Namíbiában
Fotó: Ocean Conservation Namibia

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ötezer döglött fókabébit mosott partra a víz Namíbiában, Walvis Bay város közelében – írja az MTI az Ocean Conservation Namibia (OCN) nevű természetvédelmi szervezet nyomán.

Az OCN által készített drónfelvételeken látszik, hogy a fókatelepeiről és delfiniskolájáról híres, a turisták körében kedvelt Pelican Point-félszigeten kisfókák ezrei hevernek szerteszét a tengerparton. A szervezet szerint idő előtt született és szinte azonnal elpusztult fókabébik tetemeiről van szó. Korábban is minden évben megfigyeltek néhány nőstényt, amely élelemhiány miatt megszabadult a magzatától, de ilyen méretű tömeges vetélés még nem történt – állítják.

A namíbiai halászati minisztérium is megerősítette a fókavetélések abnormálisan nagy számát, de nem közölt konkrét adatokat, és a jelenségre sem tudott magyarázatot adni. Az OCN szerint a tömeges vetélés legvalószínűbb oka, hogy a félsziget térségéből valamiért eltűntek a halak, amelyek a fókák fő táplálékát jelentik, de lehet szó mérgezésről vagy betegségről is.

Az éhezés verzióját alátámasztani látszik, hogy az érintett populáció egyedei soványnak látszanak más fókatelepek lakóihoz képest. Hasonló tragédia történt 1994-ben, amikor éhínség miatt a Pelican Point fókapopulációjának egyharmada pusztult el.

A civil szervezet és a minisztérium együtt keresi a magyarázatot a fókapusztulásra. A boncolás során kinyert szövetmintákat a Dél-afrikai Köztársaságba küldik vizsgálatra, mert Namíbia nem rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!