Huszonnyolc évet kapott egy dzsihadista, aki kalapáccsal támadt egy párizsi rendőrre

2020. október 14. – 17:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonnyolc év börtönbüntetésre ítéltek terrorcselekményel kapcsolatosan hatósági személy elleni emberölési kísérlet vádjával egy algériai dzsihadistát, aki 2017 júniusában kalapáccsal támadt rendőrökre a párizsi Notre-Dame-székesegyház előtti téren, és egyet közülük meg is sebesített, írta az MTI. Mellette örökre kitiltották Franciaországból.

A 43 éves Farid Ikken a merénylet előtt esküdt tett az Iszlám Állam terrorszervezetnek, és egy erről készült felvétel szerint azt mondta: „eljött a bosszú ideje, ez a dzsihád órája”. A férfi 2017. június 6-án délután fél 5-kor a turistákkal teli téren támadt kalapáccsal három rendőrre, és állítólag azt kiáltotta, „ezt Szíriáért”. Az egyik rendőr a fején könnyebben megsérült, társai pedig meglőtték a támadót, aki a mellkasán megsebesült. A férfit a helyszínen letartóztatták, táskájában két konyhakést, egy laptopot és USB-kulcsokat találtak, amin az Iszlám Állam propagandája volt.

A többdiplomás algériai állampolgár legálisan, érvényes vízummal tartózkodott Franciaországban, és nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban. Algériában 2001-ben letett érettségije után Svédországban szerzett újságírói diplomát, majd megnősült, felesége svéd. Franciaországba 2014 márciusában érkezett, a doktoriját csinálta.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Miután őrizetbe vették, a férfi elismerte tettét, de tagadta, hogy meg akarta volna ölni a rendőröket. Azt állította, hogy „politikai ellenállási tettet” hajtott végre, hogy „felhívja a francia közvélemény figyelmét a francia hadsereg által Moszulban és Szíriában a testvérei ellen elkövetett mészárlásokra”. Az ügyészség szerint a férfi szíriai és iraki bombázások civil áldozatairól nézett videókat, és az iszlamista propagandát olvasta. A perben Farid Ikken azt mondta, hogy teljesen megzavarták a videók, és „pszichológiai börtönben” érezte magát, amikor elhatározta a merényletet.

Franciaország 2017-ben a nemzetközi koalíció tagjaként részt vett az Iszlám Állam elleni légi támadásokban Moszulban. A kilenc hónapig tartó bombázásokban francia civil szervezetek szerint legalább tízezer civil ember halt meg. A bombázások idején tucatnyi iszlamista merényletkísérlet történt hatósági emberek, katonák vagy rendőrök ellen Franciaországban, ahol 2015 eleje óta több mint 250-en haltak meg, és több százan sérültek meg terrortámadásokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!