Engedélyeznék az eutanáziát a 12 év alatti halálos beteg gyerekek számára is Hollandiában

2020. október 14. – 10:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Csütörtökön vitatja meg a holland parlament azt a javaslatot, ami szerint engedélyeznék az eutanáziát az 1 évnél idősebb, de 12 évnél fiatalabb halálos beteg gyerekek számára, írja az MTI. A miniszterek hónapokig tartó viták után, és a keresztény pártok heves tiltakozása jutottak el a javaslatig, aminek életbe lépéséhez nincs szükség a hatályos törvények módosítására, csak a korosztály tagjain eutanáziát végző orvosok büntethetőségét kell kizárni.

Hollandiában már lehetőség van a 12 évnél idősebbek és az egy évnél fiatalabb gyerekek halálba segítésére. A 12 évnél idősebbek esetében az érintett, a csecsemők esetében a szülők beleegyezése szükséges az eutanáziához. A kettő közötti korosztály esetében azért hiányzott eddig a szabályozás, mert nem tudták eldönteni, hogy hány éves kortól helyezhetik a gyerek kezébe a döntést saját haláláról. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter kedd esti nyilatkozatában beszélt erről, és azt is mondta, a módosítás évente öt-tíz gyereket érinthet Hollandiában. Egy tanulmány szerint a szülők és az orvosok is igénylik a lehetőséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagy fájdalmakkal élő gyermekek halálba segítésére – jegyezte meg De Jonge a parlamentnek írott levelében.

Hollandia és Belgium volt a két első ország, amelyek engedélyezték az eutanáziát 2002-ben. Belgium 2014-ben a gyermekek halálba segítését is lehetővé tette, majd Hollandia is követte döntését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!